Celebrat a Mont-Àgora el cinquè Fòrum Empresarial de l'Anoia

Dijous, 23 de desembre de 2021

El passat dijous 16 de desembre va tenir lloc a la Sala Auditori Mont-Àgora el cinquè Fòrum Empresarial de l’Anoia. Durant l’acte, es va presentar el document estratègic "Resiliència i oportunitats en la nova normalitat", sobre l'impacte de la covid-19 en el teixit productiu a l'Anoia. 

L’activitat va ser presentada pel degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, i va incloure la presentació del document, els parlaments de les autoritats i un espai de reflexió amb l'expert Alfons Cornella, consultor de grans empreses. 

El document “Resiliència i oportunitats en la nova normalitat” conclou que “cal fer accions que afavoreixin el sanejament de les empreses, una aposta clara per la digitalització, les energies renovables i el capital humà amb una política que no ignori els sectors tradicionals, però que obri les portes a activitats amb més projecció de futur; una aposta clara per la comarca, tant des de les mateixes empreses com per part de l'administració”.

Entre les autoritats assistents, per part montbuienca hi van ser presents l'alcalde, Jesús Miguel Juárez, i el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Bòria Taixé.  Precisament l’alcalde montbuienc va centrar la seva intervenció a explicar unes dades d’atur a la comarca de l’Anoia que, en la seva opinió, "esgarrifen": "Tenim 7.284 persones sense feina a la comarca i una taxa d’atur del 13,18%. La nostra obligació com a administració és treballar conjuntament per pal·liar aquesta situació".

Juárez va recordar que “des de Montbui creiem en la importància del teixit empresarial i en la necessitat de facilitar tot el suport en aquesta nova normalitat. Creiem en la importància de continuar apostant en la millora de projectes com la finalització de la ronda sud fins a Jorba. Creiem, en definitiva, en la necessitat d'unir forces per adaptar-nos a un nou món molt canviant on cada dia s'obre una oportunitat”. El batlle va explicar que “en poc més de dos anys hem aconseguit acabar amb un dels mantres més sentits de l'última dècada: el polígon buit de Montbui. L'any passat, en plena pandèmia, es van executar les obres de portada d'aigües necessàries per garantir els correctes subministraments a les parcel·les que teníem per vendre. 10 anys després d'inaugurar-se el polígon montbuienc Plans de la Tossa sembla que finalment acollirem activitat industrial. Texpaper, Agile Capital i COPASA traslladaran la seva producció i oficines al nostre municipi. Gràcies per la vostra aposta en aquesta ubicació. L'any 2022 ha de ser l'inici de l'activitat productiva d'aquestes empreses si es compleix el calendari previst. I no descartem encara nous anuncis d'implantació d'indústries al nostre polígon".

Jesús Miguel Juárez va tancar la seva intervenció agraint la tasca executada pel regidor de Promoció Econòmica, Jordi Bòria Taixé, perquè l’arribada d'empreses als Plans de la Tossa "sigui una realitat aviat": "Gràcies per la teva dedicació incansable en la recerca d'activitat al polígon". 

Per la seva banda, el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, va agrair la mà estesa de totes les empreses, institucions, professionals, experts i ciutadania que van col·laborar i que van fer possible aquest informe, un document que “ha de servir per aprofitar l'experiència viscuda, millorar la competitivitat empresarial i seguir amb la resiliència que tant ha ajudat a moltes empreses i a la ciutadania”. 

També hi va intervenir Marc Castells, president de la MICOD i alcalde d’Igualada, qui va afirmar que “l'única forma de batre l'atur i aquesta cronificació és amb una aposta ferma per les infraestructures i pel talent universitari”. Castells es va mostrar molt crític i va reivindicar la manca de transparència per accedir als Fons Next Generation.

Alfons Cornella va exposar tot un seguit d'oportunitats, consells i recomanacions que s'entreveuen a causa de la pandèmia. “No hem d'esperar que hi hagi una situació crítica per fer canvis. Hem d'aprofitar les oportunitats a través d'alguns canvis estructurals que s'han de fer dins l'organització i perdre la por a la paraula canvi: no pensar en què perdràs, sinó que guanyaràs”. L'expert en innovació i estratègia empresarial va destacar durant la seva intervenció diversos exemples d'empreses catalanes que estan sent competitives perquè han fet una relectura del que fan i s'han transformat.

Darrera actualització: 23.12.2021 | 12:48