Hemeroteca
Aquest proper cap de setmana s’organitza la Festa Major del Saió i el Coll del Guix
26/07/2023Aquest proper cap de setmana tindrà lloc a l’entorn de l’ermita de Santa Anna del Saió una nova edició de la Festa Major del Saió i el Coll del Guix.
Les activitats començaran aquest dissabte a partir de les 7 de la tarda amb una Tirada de bitlles catalanes i Jocs Infantils, amb la col·laboració del Club Bitlles Igualada. La Tirada de bitlles inclou premis als dos primers classificats de les categories Infantil, Adult amateur i Adult federat.
A partir de les nou de la nit donarà inici un Sopar d’entrepà al rostoll. Cal fer reserva prèvia escrivint a saio.colldelguix@gmail.com o bé al whatsapp 658560907, com a màxim el dijous 27 de juliol al vespre. El preu del tiquet és 11 euros i inclou entrepà, refresc, postres (fruita i coca), cafè i espectacle de màgia.
Durant el sopar, aproximadament a les 21.30 hores, començarà una activitat infantil sorpresa, a càrrec de El Mag Otger «el dos barbes». En finalitzar l’espectacle infantil, pels volts de les 22.00 hores, el mateix Mag Otger «el dos barbes» conduirà un espectacle de màgia per a tothom.
I a partir de les 23.00 hores donarà inici una sessió de música a la carta, a càrrec de Saionara DJ (hi haurà servei de bar).
Les activitats festives continuaran el diumenge 30 de juliol amb una Missa de Festa Major oficiada per Mossèn Josep Maria Pujol, i que comptarà amb la participació de les veus del Quintet d’Arezzo a partir de les 9.30 hores. I en acabar l’ofici solemne, a les 10.15 hores, començarà un Concert «a cappella» amb el Quintet d’Arezzo. En cloure el concert, hi haurà coca i refrigeri per als assistents.
Organitza la Festa Major del Saió i el Coll del Guix l’AAVV El Saió-Coll del Guix, amb el suport de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui i diferents empreses col·laboradores.
Aquest dissabte, al Pla del Castell de La Tossa, s’inaugura l’Exposició «Calliderma Atagensis. Una estrella de mar d'uns 38 milions d'anys trobada a La Tossa de Montbui»
26/07/2023Aquest proper dissabte a partir de les 19.30 hores tindrà lloc a La Tossa de Montbui l’acte d’inauguació de l’exposició «Calliderma Atagensis. Una estrella de mar d’uns 38 milions d’anys trobada a La Tossa de Montbui». L’exposició s’estrenarà en un acte festiu que comptarà amb la presència del descobridor d’aquesta estrella de mar fossilitzada, l’expert en paleontologia Josep Llansana i Marcè. També hi haurà un acte protocolari d’inauguració, amb la participació de les autoritats en representació de les institucions que han fet possible l’exposició, així com també hi haurà l’animació musical a càrrec de Corcó.
El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia cedeix temporalment al Consorci La Tossa de Montbui aquesta estrella de mar datada aproximadament en 38 milions d’anys perquè sigui exposada al Castell de La Tossa. Es tracta d’un exemplar de «Calliderma Atagensis», una estrella de mar fòssil amb els ossicles solts però agrupats, un fet que va fer que fos possible recuperar-la completament.
Aquest exemplar fòssil va trobar-lo Josep Llansana i Marcè en una capa d’argiles calcàries griso-blavenques, anomenades pels geòlegs «margues d’Igualada» que han permès datar l’estrella de mar en, aproximadament, 38 milions d’anys durant l’època de l’Eocè.
L’esquelet fòssil de la Calliderma Atagensis està format per 580 peces que completen els cinc braços i les dues cares de l’animal. La troballa és excepcional perquè és molt difícil que els ossicles es mantinguin agrupats una vegada l’animal mor i es desintegren les membranes musculars que els mantenen units. L’erosió i el pas de milions d’anys no han alterat la peça i aquesta és la seva excepcionalitat.
La Tossa, durant l’eocè, era un escull de corall d’un mar càlid, que formava part d’un gran oceà, anomenat Tethys. El mar s’obria cap a Lleida i l’Aragó, i la costa es trobava cap a la banda de Vallbona i Montserrat. Era un paisatge semblant al que actualment és el Carib o les illes de la Polinèsia: un mar de poca fondària, d’aigües turqueses i esculls coral·lins, un dels ecosistemes més rics en biodiversitat: estrelles, esponges i cargols de mar, eriçons, algues, coralls...
Josep Llansana va fer entrega del fòssil a la Generalitat de Catalunya que, una vegada catalogat i estudiat, ha estat donat al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia com a dipositari del patrimoni de la comarca. El Museu acaba de signar un conveni de cessió temporal de l’estrella de mar al Consorci de la Tossa de Montbui, entitat formada per l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui i la Fundació La Tossa, perquè sigui exposada.
La Calliderma de la Tossa de Montbui és un missatge meravellós que ens arriba des de 38 milions d’anys enrere, i que ens explica com era la Terra, com s’ha format i com ha evolucionat el territori on vivim.