La Tossa de Montbui

 

Muntanya

Amb la caiguda de l’Imperi Romà, les terres de l’actual Montbui van passar a mans dels visigots fins que, a l’any 711, els musulmans van ocupar la Península. Els francs, però, van reconquerir part dels territoris que havien ocupat els musulmans deixant l’actual Montbui en ple territori de frontera: la Marca Hispànica. Malgrat tots els canvis de dominacions, tant al massís com al cim de La Tossa es va mantenir un nucli de població.

Durant el primer mil·lenni es pot documentar un pujar i baixar relativament freqüent dels pobladors que va estretament lligat als períodes de bonança i seguretat, i també als de conflicte i més perill. Així doncs, en èpoques de pau, els pobladors buscaren la productivitat de les terres, i en època de conflicte, es desplaçaven a la seguretat del cim de la Tossa.

Castell

Propera a l’església s’hi troba una torre rectangular d’angles arrodonits, del segle X, que formava part d’un sistema defensiu més extens, un castell termenat que comprenia tot el cim de la muntanya. Aquesta fortificació es correspon a la medieval línia fronterera que seguia el carener de la serra de Queralt.

Església

L’església de Santa Maria de la Tossa, del segle X, és un dels conjunts alt medievals més interessants de Catalunya, la seva història es remunta a l’any 987, quan el bisbe Froià, al mateix temps que erigia la torre del castell, va construir al costat una sòlida església.

Després d’uns anys d‘abandonament a causa d’una forta sequera a la zona, el bisbe Oliba va cedir les terres, amb l’obligació de repoblament, a Guillem de Mediona, el qual reprèn les obres de l’església i el castell. Va ser consagrada el 1032 pel Bisbe Oliba, impulsor del procés de repoblació de la comarca.

PIT - Punt d'Informació de La Tossa

El punt d'Informació de La Tossa és un servei fonamental en un espai de gran interès turístic i patrimonial com és La Tossa de Montbui.

Es troba a: Refugi de l’ermita s/n, Santa Margarida de Montbui (08710)

fundacio@latossa.cat

Està obert els diumenges al matí de 10.30 a 14.00 hores.

 

Fundació La Tossa

Fundació que treballa activament de forma voluntària per tal de portar a terme els seus objectius, conjuntament amb l’ajuntament de Santa Margarida de Montbui, dins del marc legal del Consorci la Tossa de Montbui.

fundacio@latossa.cat

Pagina web: latossa.cat

Consorci

El Consorci la Tossa de Montbui és una entitat pública de caràcter associatiu i de naturalesa institucional i local, integrada pels membres següents:

      - Ajuntament de Santa Margarida de Montbui.

      - Fundació la Tossa de Montbui.

Informació consorci:

l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui

Carretera de Valls, 57.

Tel: 93 803 47 35

Serveis 

Visites guiades concertades per a grups

Per visites per a grups en horaris concrets, podeu contactar amb la Fundació La Tossa, escrivint a fundacio@latossa.cat o bé, trucant al telèfon 621 272 716.

Casaments i celebracions religioses

Per a celebracions religioses i casaments, cal contactar directament amb la parròquia de Santa Margarida de Montbui,al telèfon: 93 8034737.
Per veure l’espai prèviament, es pot fer en els horaris d’obertura que trobareu a la plana QUÉ VISITAR I FER.
Per a celebracions o altres usos en qualsevol espai exterior de l'entorn de La Tossa, cal contactar amb la Fundació La Tossa,
escrivint a fundacio@latossa.cat o trucant al tel. 621 27 27 16.

Restaurant

El restaurant està obert de dimecres a diumenge, de 9.00h a 17.00h.
Sopars per a grups (consultar prèviament per telèfon)

Cuina de proximitat i vistes panoràmiques.
Telèfon reserves: 621 40 30 03.
Instagram: @restaurant_la_tossa
Plana web: https://restaurant.latossa.cat

 

DESCOBREIX MONTBUI:

Pots descobrir més sobre els establiments turístics i el patrimoni natural/cultural de Santa Margarida de Montbui amb el tríptic: Descobreix Montbui

ANOIA: TERRA DE CASTELLS:

Sota la denominació “Anoia, terra de castells” es vol donar a conèixer un dels majors atractius de la comarca: si bé el patrimoni de l’Anoia és ric, les torres i els castells hi ocupen un lloc destacat gràcies a la seva abundància i diversitat.

Mes informació: Anoia, terra de castells

Darrera actualització: 29.04.2024 | 17:20
Darrera actualització: 29.04.2024 | 17:20