Fires i festes

Montbui destaca per un calendari ampli d’activitats festives i tradicionals. Tammateix es realitzen nombroses trobades culturals. Aquestes són les més importants, per ordre cronològic:

FESTES DE NADAL, ANY NOU I REIS

Montbui celebra les tradicionals festes nadalenques amb nombroses activitats. D’una banda, pels volts del 20 de desembre, es celebra, sempre en dissabte, el tradicional Mercat de Nadal al Boulevard, que coincideix amb l’arribada de la comitiva del Patge Hammend. El darrer diumenge de l’any es realitza el lliurament de la carta al Patge, el qual té lloc al CCC La Vinícola i també a l’Ateneu Cultural i Recreatiu. El dia 5 de gener té lloc la tradicional arribada de Ses Majestats els Reis de l’Orient, tant al Nucli Urbà com al Nucli Antic. Ses Majestats arriben, de forma espectacular, en globus fins a la Plaça de La Vinícola, des d’on comença la posterior cavalcada i el repartiment de joguines als infants casa per casa.  

 

FESTA MAJOR D’HIVERN (SANT MAURE)

La Festa Major d’Hivern es realitza sempre a l’entorn del dia 15 de gener (patró de Sant Maure). També es celebra el patró de la Policia Local de Montbui. La Festa Major d’Hivern es va recuperar l’any 1996, té un caire eminentment cultural i hi sobresurt el Concurs de Monòlegs així com diferents propostes culturals i de recolliment.

 

FESTA DE LA CANDELERA I SANT BLAI A LA TOSSA

La Festa de la Candelera i Sant Blai, eminentment religiosa, es realitza el primer diumenge de febrer a La Tossa de Montbui.

 

CARNESTOLTES

Es celebra 40 dies abans de Pasqua. S’hi du a terme una festa de Carnaval per a petits a la plaça de La Vinícola i una altra per a grans, amb desfilada de comparses pel Nucli Urbà i ball final al pavelló de Can Passanals. També hi ha Carnaval-ball de la Tercera Edat al Centre Cívic La Vinícola.

 

FESTA DE LA BICICLETA

Es realitza a començaments del mes d’abril per commemorar l’estrena de la primavera. Es tracta d’ una passejada lúdica pels diferents carrers del municipi, amb sortida i arribada a MontMercat.

 

DIADA DE SANT JORDI 

Coincidint amb la celebració de Sant Jordi, el boulevard de Montbui s’omple de paradetes de roses i llibres. Es realitzen activitats de foment a la lectura.

 

ARROSSADA DEL PRIMER DE MAIG (NUCLI ANTIC)

Aquesta arrossada, organitzada per l’AAVV La Margarida, es celebra a la Plaça Major del Nucli Antic coincidint amb la celebració del festiu Dia del Treballador.

 

FIRA DE LA MULTICULTURA I EL COMERÇ DE MONTBUI

A l'entorn del Primer de Maig, Dia del Treballador, Montbui celebra la Fira de la Multicultura i el Comerç. Aquest certamen durant la majoria de les seves edicions es caracteritza per enfortir vincles amb els municipis agermanats amb Montbui. També hi tenen molta importància la participació de les entitats locals, les activitats de cultura tradicional i les activitats dinamitzadores en l'àmbit comercial.

Durant aquesta Fira es realitza també una "Trobada de vehicles clàssics" –aquells que tenen més de 25 anys d’antiguitat- que omplen la pèrgola de MontMercat a banda i banda. La primera edició es va dur a terme l’any 2012. Els vehicles participants realitzen una sortida-recorregut per la Conca d’Òdena.

També, cada dos anys, s'aprofita la Fira de la Multicultura i el Comerç per fer el lliurament dels Premis Bou, de reconeixement a la tasca individual i de les associacions en benefici de Montbui.

 

APLEC DEL ROSER

La Festa del Roser es realitza al Pla del Castell, i és l’autèntica festa major de La Tossa. La Fundació La Tossa organitza una matinal festiva on no hi falta un esmorzar popular, música tradicional, exposicions, repic de campanes, la missa i un posterior sorteig de regals entre els presents. Finalitza l'acte una ballada de gegants.

 

REVETLLA DE SANT JOAN

La revetlla de Sant Joan es du a terme el 23 de juny a la nit, amb l’encesa de la foguera a l’esplanada de La Mercè. Hi ha animació musical durant tota la matinada a la zona de MontMercat. L’endemà dia 24 es realitza al CCC La Vinícola el Ball de Sant Joan de la Gent Gran.

 

SETMANA DE LA JOVENTUT

La Setmana de la Joventut es realitza durant el mes de juliol. Es realitza durant el període vacacional per afavorir la participació del jovent, un cop finalitzat el curs acadèmic. S’hi inclouen excursions, xerrades informatives, concerts, tallers, campionats esportius, presentacions culturals, etc.

 

FESTA MAJOR 

Sempre es realitza coincidint amb la celebració de la patrona Santa Margarida (20 de juliol). La Festa Major inclou nombroses activitats tradicionals com l’elecció de la Pubilla i les Dames d’Honor. No hi falten l’espai d’atraccions (firaires), les casetes de nit, activitats tradicionals com el Correfoc, la Festa de l’Escuma per a la mainada i nombrosos campionats esportius. Els concerts al Boulevard de tancament de la Festa Major són una de les activitats més participades.

 

FESTA MAJOR (EL SAIÓ-COLL DEL GUIX) 

Es realitza l’últim cap de setmana de juliol amb diferents activitats que es duen a terme a l’entorn de l’ermita de Santa Anna del Saió. Organitza les activitats l'AAVV d’El Saió-Coll del Guix i l’Associació d’Amics de Santa Anna.

 

FESTA MAJOR DE LA MALLOLA

Es celebra el primer cap de setmana de setembre i és la darrera en ordre cronològic que es celebra al municipi. Hi sobresurt la tradicional arrossada. Organitza les activitats l'Associació de Veïns La Mallola.

 

DIADA DE CATALUNYA

És una jornada festiva i reivindicativa on es realitzen diferents activitats a càrrec de diferents entitats socials (Correllengua). Tradicionalment també suposa el final de la temporada de la piscina d’estiu.

 

GALA DE L'ESPORT

La Gala de l'Esport -anteriorment "Festa de l'Esport"- és la cerimònia que s'organitza anualment el primer cap de setmana d'octubre, i en la qual s'homenatgen els millors esportistes de la temporada anterior. La festa ha reconvertit en el seu format i la darrera edició va ser la primera que es va realitzar a la Sala Auditori de Mont-Àgora en un format renovat.

 

SETMANA DE LA GENT GRAN

La Setmana de la Gent Gran es realitza la primera setmana d’octubre. Són un conjunt d’activitats adreçades als avis i àvies del municipi que finalitzen amb el tradicional Dinar de la Gent Gran que aplega anualment a unes 500 persones a l’Espai de Salut i Esport Mont-Àgora.

 

PASSATGE DEL TERROR

La nit del 31 d'octubre es du a terme a Montbui el Passatge del Terror. Aquesta activitat, que ha celebrat 10 edicions fins el moment, s'ha dut a terme en espais com el CCC La Vinícola, les piscines d'estiu o el mateix pavelló de Can Passanals. L'organització sempre havia anat a càrrec a través d'un nombrós grup de voluntaris (fins a la penúltima edició el Grup de Jov@s de Montbui). La darrera edició celebrada, la dotzena, va ser organitzada per la Regidoria de Joventut, també amb el suport d'un important nombre de voluntaris.

Darrera actualització: 11.01.2018 | 09:35
Darrera actualització: 11.01.2018 | 09:35