Un centenar de persones van omplir la sala de teatre de l'Ateneu Cultural i Recreatiu per conèixer els principal projectes municipals al Nucli Antic

Dijous, 11 de novembre de 2021 a les 10:50

Dijous passat va tenir lloc a la sala del Teatre de l’Ateneu Cultural i Recreatiu del Nucli Antic una sessió participativa amb els veïns i veïnes per donar a conèixer l’estudi realitzat per la Diputació de Barcelona i també el projecte en què treballa l’Ajuntament per tirar endavant la remodelació i millora del carrer i la plaça Major, així com el projecte de remodelació de la zona d’estacionament del carrer Anselm Clavé.

El regidor d’Urbanisme Adrià Castelltort va presentar la sessió i va exposar la necessitat de potenciar la singularitat del centre històric del Nucli Antic. Com va explicar el regidor montbuienc “avui en dia la gran majoria de nuclis com el nostre tendeixen a prioritzar un ús per a la ciutadania als centres històrics, limitant les zones de pas de vehicles. Treballem per fer possible la convivència de totes les necessitats, però potenciant la recuperació d’espais per al gaudi de la ciutadania”.

Amb aquesta premissa va explicar l’arquitecte Marc Manzano el projecte de remodelació i millora del carrer i la plaça Major. Entre altres aspectes, el projecte contempla l’ampliació de l’àmbit del carrer Major, inclosa la placeta carrer Sant Magí; el soterrament dels serveis de tot l’àmbit d’actuació, i la creació de places d’aparcament. Es vol conservar, però, els elements destacats del patrimoni i característics de la fesomia del carrer. 

Pel que fa a la plaça Major, es recuperarà aquest espai per a l’ús i el gaudi dels veïns i veïnes. Es mantindrà l’organització de l’espai per facilitar festes i celebracions i també es vol que elements característics del Nucli Antic –com el Rec del Comú– tinguin un destacat pes quant a disseny.

Els veïns i veïnes assistents van ser molt participatius i van exposar els seus dubtes, principalment qüestions relatives a la pèrdua de places d’aparcament a la plaça Major i al manteniment d’usos en espais tradicionals. També van opinar sobre algunes de les novetats que plantejava la proposta inicial, la qual, en línies generals, es va valorar de forma molt positiva. 

Des de l’Ajuntament montbuienc es treballarà per fer possible la tramitació administrativa durant els pròxims mesos i poder encarregar el projecte durant l’any 2022. El termini d’execució de les obres seria aproximadament d’uns vuit mesos.

Quan encara resta la definició del projecte final, l’actuació conjunta de remodelació i millora del carrer i la plaça Major suposaria, pel cap baix, una inversió de més de 700.000 euros.

Aparcament en bateria amb 33 places al carrer Anselm Clavé
Durant la sessió també va intervenir l’arquitecte municipal, Àngel Balaguer, qui va explicar el projecte de remodelació de la zona d’estacionament ubicada entre la plaça de la Sort i el Centre de Serveis Municipals del Nucli Antic. 

L'objectiu de l'actuació és la creació d'un aparcament en bateria amb 33 places, una plaça per a persones amb discapacitat, una plaça per a l’ambulància que dona servei a l’edifici de serveis municipals, aparcament per a motocicletes i espai per a contenidors. 

D'altra banda, es vol disminuir la zona enjardinada actual convertint-la en un espai amb pocs requeriments hídrics. El projecte també contempla millorar la recollida d’aigües pluvials de tot el carrer creant nous embornals i connectar-los al tub de clavegueram actual, així com millorar l'accessibilitat en els encreuaments de vianants. També es generarà un accés a la C-37 des del carrer Anselm Claver en direcció a Valls.

El pressupost d’execució d’aquest projecte ascendeix a 163.000 euros. 

Segons van explicar els responsables municipals, es realitzarà durant l’any 2022, i permetrà garantir un número molt important de places d’aparcament just a l’entrada del Nucli Antic, a escassos dos minuts a peu del centre històric, compensant les afectacions en matèria d’estacionament a la zona del carrer i plaça Major.

Darrera actualització: 11.11.2021 | 10:52

Imatges

Un centenar de persones van omplir la sala de teatre de l'Ateneu Cultural i Recreatiu per conèixer els principal projectes municipals al Nucli Antic