Montbui va inaugurar la plaça de la Unió amb una gran festa amb els veïns i veïnes

Dijous, 26 de de maig de 2022 a les 09:55

Dissabte va ser un dia de gran celebració a la plaça de la Unió, on es va inaugurar oficialment la remodelació d'aquest punt emblemàtic del barri de Vistalegre. Aquest espai lúdic, ubicat en un dels accessos al Nucli Urbà, a tocar del riu Anoia i del camí de Can Lledó, ha estat reformat completament, donant compliment així a una reivindicació veïnal de molts anys.

Més de 300 persones van ser presents en l’acte inaugural de la nova plaça de la Unió, un espai concebut pel lleure intergeneracional, i que ha estat possible després de sis intensos mesos d’obres. A més dels veïns i veïnes del barri de Vistalegre i de Montbui en general, la gran festa d’inauguració va incloure la participació de la colla gegantera El Xaragall, amb els gegants de Vistalegre. De la mateixa manera, el grup local Els Trobadors de l’Anoia va amenitzar una matinal festiva i tòrrida, amb una temperatura més pròpia de l’estiu que no pas de la primavera.

Va presentar l’acte la regidoria de Cultura i Festes de Montbui, Sara Bergantiño, qui va agrair la presència dels assistents i va recordar la recuperació durant els darrers mesos dels gegants de Vistalegre, un símbol de la imatgeria festiva del barri i del Nucli Urbà. 

Durant el torn de parlaments van intervenir representants del veïnat del barri i les autoritats. Pels veïns i veïnes va destacar Antonio Portero, qui va agrair en nom dels assistents que “l’alcalde i el seu equip han complert amb el barri i s’ha materialitzat una actuació llargament demanada pels veïns i veïnes”. Com a regidor d’Urbanisme, Adrià Castelltort va assenyalar que “Vistalegre es mereixia que es fes una actuació d’inversió important, estem parlant de 220.000 euros. Vull fer valdre el procés participatiu que es va dur a terme a través de l’associació de veïns. Té molt valor que els veïns col·laborin. Us animo a demanar allò que considereu a l’Ajuntament. És molt rellevant la vostra implicació”.

Per la seva banda, l'alcalde, Jesús Miguel Juárez, va remarcar que “hem complert amb una reivindicació històrica dels veïns i veïnes. Pensem que la remodelació ha quedat força bé, li hem donat un canvi radical a aquesta plaça. Ara toca gaudir-la i fer-ne un bon ús entre totes i tots”. Així mateix, va agrair “totes les persones que heu aportat el vostre granet de sorra de manera constructiva. Ens hi trobareu sempre”. També va recordar que “el nostre compromís ha estat i és tractar per igual a tots els veïns i veïnes i a totes les parts del nostre municipi”.

La nova plaça de la Unió
Aquest nou espai disposa d’una nova pista de futbol sala en un nivell superior; aquesta zona és de sauló i queda separada respecte al carrer Jaén mitjançant un talús i una grada doble de pedra natural, fent d'element de contenció de terres. A la part superior del talús hi ha una jardinera acompanyant la vorera superior amb arbustiva baixa i arbrat d'alineació nou. 

Seguidament, hi ha una zona de terrassa inferior, espai en el qual se situen els nous jocs infantils dins d'un sorral, tot respectant la retícula de moreres i plàtans existents. Aquesta zona també es contempla com a mirador del riu Anoia i la zona fluvial. I, per últim, la zona de connexió amb el Parc Fluvial de l'Anoia. Sense modificar la topografia existent, s'ha pogut anar adequant aquest camí, que dona accés a la plaça per les dues terrasses.

La remodelació de la plaça de la Unió ha estat una reivindicació històrica del veïnat de la zona i s’ha realitzat a partir de les aportacions realitzades pels mateixos veïns i veïnes, a través d’un procés participatiu coordinat per l’Associació de Veïns de Vistalegre. De les consultes dutes a terme al veïnat, a través d’un procés participatiu, la ciutadania va acabar decidint que el projecte inclogués una pista de futbol sala pavimentada. També es va decidir que es pogués mantenir un espai de sorral per tal de poder continuar jugant a la petanca, però sense que aquest estigués senyalitzat. De la mateixa manera, es va veure bé la possibilitat de col·locar elements esportius com ara porteries de futbol o cistelles de bàsquet.

El projecte de remodelació va ser elaborat per l’empresa Batlle i Roig. Les obres de remodelació i millora de la plaça de la Unió, que s'han fet durant els darrers sis mesos, han anat a càrrec de l’empresa Catalana d’Obres del Penedès i es van adjudicar per 221.104,12 euros.

Darrera actualització: 26.05.2022 | 11:01

Imatges

Montbui va inaugurar la plaça de la Unió amb una gran festa amb els veïns i veïnes Montbui va inaugurar la plaça de la Unió amb una gran festa amb els veïns i veïnes Montbui va inaugurar la plaça de la Unió amb una gran festa amb els veïns i veïnes