L'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui tancarà un 2020 on ha posat en marxa un pla de xoc a tots nivells per lluitar contra la pandèmia

Dilluns, 28 de desembre de 2020

La pandèmia de la Covid-19 que condiciona la vida dels montbuiencs i montbuienques des del passat mes de març ha requerit un pla de mesures ambicioses i contínues que s’estan duent a terme des del govern municipal per tal de respondre de la millor possible a aquesta situació de dificultat econòmica i d’excepcionalitat quotidiana.

Àmbit tributari

Des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament va prendre mesures en l’àmbit tributari com modificar el calendari fiscal per afavorir les economies domèstiques i d’igual manera es va tirar endavant un Pla de Xoc a tots nivells, que va comportar la realització de modificacions de crèdit en el pressupost municipal per garantir recursos econòmics davant la situació d’excepcionalitat, especialment en l’àmbit social.

Àmbit social i educatiu

Des del consistori s’ha reforçat l’aportació econòmica en tots els àmbits de l’emergència social: Aportacions benèfiques i assistencials, Banc dels Aliments, distribució de targetes moneder, ajudes de màxima necessitat, teleassistències, i s’ha garantit en tot moment l’atenció presencial i l’atenció domiciliària per part de l’equip de Serveis Socials.

D’igual manera, per primera vegada, es va obrir una línia d’ajuts per finançar millores en habitatges de Gent Gran, amb una inversió de 13.500 euros.

També en l’àmbit de la inclusió social, cal remarcar la línia d’ajuts de 10.000 euros de la qual es van veure beneficiades una trentena de famílies per fer front al pagament d’activitats de lleure estiuenc.

En l’àmbit educatiu, l’Ajuntament ha dut a terme durant els darrers mesos un reforç de la neteja i desinfecció dels centres educatius, i el compliment d’uns estrictes protocols anticovid a tots ells, sempre d’acord amb les direccions dels centres. Especialment destacable la tasca a les Llars d’Infants Municipals, que han pogut desenvolupar fins el moment l’activitat educativa amb la màxima normalitat.

Cal remarcar que en l’àmbit d’igualtat, durant aquests mesos l’Ajuntament de Montbui va aprovar el Protocol intern d’abordatge de l’assetjament.

Durant tot aquest període, l’Ajuntament va tancar també la 12ª Convocatòria d’Ajuts Municipals per a Estudiants Universitaris i de Cicles Formatius, amb 51 beneficiaris (47 universitaris i 4 de Cicles), i amb una aportació municipal de 30.000 euros.

I es va destinar també una partida de 6.000 euros del pressupost municipal per tal d’ajudar les famílies més necessitades del municipi amb les despeses d’escolarització.

També s’ha mantingut actiu el Centre Obert, realitzant les activitats adaptes a l’actual situació

Manteniment

Cal destacar que l’Ajuntament ha esmerçat esforços i recursos econòmics per garantir la neteja i desinfecció de places i carrers amb els productes més adients. Un pla sectoritzat de manteniment i l’esforç dels operaris municipals va permetre garantir el millor sanejament dels espais públics durant les diferents fases de la pandèmia.

Cal destacar també que des del passat mes de juliol s’ha impulsat un nou sistema de recollida de voluminosos “porta a porta” que ha permès millorar la situació en alguns punts on es feien abocaments descontrolats d’aquests objectes.

El manteniment s’ha complementat amb treballs de jardineria (ex: poda) i de millora i manteniment dels espais públics.

Comerç

L’Ajuntament montbuienc s’ha alineat en tot moment al costat dels ajuntaments de la Conca d’Òdena, i, a través de la MICOD, va lliurar més de 66.000 euros en ajuts directes a més d’una cinquantena d’establiments comercials del municipi, en una línia impulsada pel Govern de la Generalitat.

Cal destacar que durant els mesos de pandèmia el teixit comercial de proximitat s’ha mostrat resistent i ha demostrat un important dinamisme, especialment a través de la proposta conjunta “Comerç Comerç”, i, més específicament, a través de la Unió d’Establiments de Montbui (UEM), entitat que canalitza bona part de les propostes i que acava de celebrar exitosament la Setmana del Comerç. Enguany s’ha pogut formalitzar un conveni que garanteix la contractació d’una persona que treballa per la dinamització comercial del municipi.

De la mateixa manera, durant el passat estiu es va posar a disposició dels empresaris i dels autònoms del municipi una línia d’ajuts de 100.000 euros en microcrèdits per afavorir-ne la liquiditat.

Es treballa en noves línies d’ajuts directes, que seran una realitat durant les properes setmanes.

Cultura i Festes

Durant la pandèmia, a Montbui s’ha treballat de valent per intentar adaptar les activitats culturals a la nova situació, que va provocar la suspensió durant més de quatre mesos de les activitats que s’havien de realitzar en recintes tancats. Sí es van desenvolupar activitats a l’aire lliure com Sant Jordi o de caire telemàtic com la “Primavera confinada”.

El servei de Biblioteca es va anar adaptant a les circumstàncies, així com les activitats, clubs de lectura i tallers, tant els telemàtics com els realitzats amb aforament reduït.

D’igual manera, a la tardor, es va encetar el cicle cultural “CulturaSegura”, la continuïtat del qual es va veure condicionat també per la segona onada de la pandèmia.

Les festes, per la seva característica de concentració de persones, ha estat un dels àmbits on les restriccions sanitàries han obligat a la seva màxima cancel·lació, a tots nivells.

Esports

Montbui ha lliurat les beques a les entitats esportives del municipi durant aquests darrers mesos de 2020; d’igual manera es va desenvolupar la Gala de l’Esport el passat mes d’octubre amb un compliment estricte dels protocols anti-covid19. Tammateix es va gestionar una subvenció de la Diputació de Barcelona per a la prevenció de l’exclosió de nens i adolescents en l’àmbit esportiu. Tammateix s’ha donat suport a les entitats i esportistes del municipi amb el compliment dels protocols sanitaris, a través de la contractació d’un servei específic. Des del Servei d’Esports es va treballar per tirar endavant el concurs #BeActiveMontbui i els Jocs Nadalencs escolars, entre d’altres propostes.

Obres

La situació de pandèmia no ha estat obstacle perquè es finalitzessin durant aquests mesos diferents actuacions al municipi.

D’una banda, es van culminar les obres de remodelació i millora del Castell de La Tossa de Montbui, que ha suposat una inversión de 200.000 euros, i que ha millorat notablement la cara d’aquest històric indret de Montbui.

També van finalitzar les obres de consolidació del Talús del Riu Anoia, amb una inversió de 387.000 euros; d’igual manera va finalitzar el primer tram del nou vial per a vianants i bicicletes que connecta el Nucli Urbà amb la deixalleria (182.000 euros) i tammateix van cloure les obres d’instal·lació d’una caldera de biomassa a Mont-aQua, la qual permetrà estalviar 167 tones de Co2 (211.000 euros).

També estan a punt les obres de la nova Plaça del Pi (96.000 euros), i van finalitzar els treballs la nova Plaça europa (95.000 euros) i la reordenació i millora de l’entorn de Can Passanals (95.000 euros).

Darrera actualització: 28.12.2020 | 09:24