La restauració del Castell de la Tossa rep una menció especial dels Premis Catalunya Construcció

Divendres, 12 de novembre de 2021 a les 14:15

La reconstrucció del Castell de la Tossa, duta a terme per l'arquitecta Meritxell Inaraja, ha rebut una menció especial als Premis Catalunya Construcció en la categoria de rehabilitació patrimonial. Després que el Castell quedés finalista, finalment s'ha endut el premi en aquesta categoria el Park Güell amb la restauració de la Font de la Sarva i la Sala Hipòstila.

La proposta de restauració del Castell de la Tossa, realitzada durant l’any 2020 i inaugurada el passat mes de juliol, va tenir com a base les premisses històriques i la resta de dades obtingudes sobre els elements constructius originals de la torre. El projecte aposta per la consolidació dels murs existents i la construcció d’elements puntuals que tenen com a referència elements històrics, que permeten pujar a la part més alta de la torre i recuperar un mirador de la comarca i els altres castells de frontera.

Al nivell corresponent a la coberta original s’hi arriba per l’escala que consolida el mur oest i recupera la idea d’una possible escala original situada en el gruix dels murs, com és propi de moltes torres d’aquesta època. La forma inclinada de l’escala permet també respectar l’aspecte inacabat i, amb això, la memòria de les ruïnes. La mateixa idea d’unir funció i explicació històrica s’aprofita en la construcció d’un petit tram de forjat corresponent al nivell original de la planta principal de la torre a manera de balcó-mirador des de l’obertura del sector nord, possiblement, la d’accés original a la torre des de l’exterior.

El Premis Catalunya Construcció, que se celebren anualment, són convocats pel Consell de Col·legis d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (CAATEEB) amb el suport del Consell de Col·legis d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Catalunya.

L'objectiu d'aquests guardons és reconèixer les principals funcions professionals relacionades amb l'execució de les obres, mitjançant la distinció de persones —individualment o en equip—, per la seva actuació professional o empresarial en relació amb una obra de referència.

Tot i que es van presentar 101 candidatures en aquesta edició, només 17 han guanyat el premi. El lliurament dels guardons es farà el 19 de novembre de manera restringida a les candidatures guanyadores​​.

Darrera actualització: 18.11.2021 | 13:05

Imatges

Castell de la Tossa