"La I Fira Sostenible afavoreix els conceptes de proximitat i territori"

Divendres, 6 de de maig de 2022 a les 10:35

Entrevista a l'equip de govern de l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui

L’equip de govern montbuienc, format per Ara Montbui i Som Montbui ERC, impulsa importants projectes per aconseguir un municipi millor i més sostenible. Sense personalismes, i aplicant polítiques participatives i de proximitat, han pogut superar amb bona nota la gestió de la pandèmia, i encarrilar projectes decisius pel present i el futur del municipi, com és omplir d’activitat econòmica el polígon industrial Plans de la Tossa.

Parlem amb l'alcalde i els regidors/es sobre l’actualitat del municipi, coincidint amb la celebració de la I Fira de Maig Sostenible.

Aquest dissabte, I Fira de Maig Sostenible… torna la Fira, però molt adaptada als nous temps…

Jordi Bòria i Taixé (regidor de Promoció Econòmica): “Buscàvem fer una Fira que ens permetés afavorir el concepte de proximitat i de territori. Volíem que els veritables protagonistes de la Fira fossin els artistes, els artesans, els productors del nostre entorn, i per aquest motiu hem apostat per un format modern, amb activitats per a tothom, propostes diverses i adaptades a l’entorn. Parlem d’una Fira de petit format, d’un dia de durada, i on tothom podrà veure’s perfectament identificat. A més, entenem la Fira com el colofó a la Setmana del Comerç que celebrem a Montbui durant aquests dies. Aquest equip de govern sempre ha apostat, i continuarà fent-ho, per estar al costat del comerç de Montbui, representat per la UEM”.

El passat dilluns 2 de maig reobria portes la Llar d’Infants Montxic al Nucli Antic, una reivindicació dels veïns i veïnes, feta realitat…

Coral Vázquez (regidora d’Educació): “Era una de les reivindicacions que els partits en el govern portàvem en els nostres programes electorals i també va ser una petició dels veïns i veïnes del Nucli Antic montbuienc, que van decidir, en un procés participatiu, canviar l’ús del consultori mèdic pel d’una llar d’infants que en el seu moment es va tancar generant una ferida que calia cosir i refer. De moment han començat 8 nens i nenes, i estem molt satisfetes de poder tornar a omplir de vida i d’educació un espai que en el seu dia ja va acollir l’antiga Escola Montbou”.

El polígon Plans de la Tossa s’ha omplert d’empreses després de 10 anys… què ha passat perquè hagi estat possible omplir-lo d’activitat econòmica a velocitat rècord?

Jordi Bòria i Taixé (regidor de Promoció Econòmica): “Quan vam entrar a governar vam veure que el polígon Plans de la Tossa no disposava de tots els serveis necessaris per poder activar el polígon. Vàrem insistir molt i finalment l’obra d’adequació va finalitzar a principis de 2021. A partir d’aquell moment vam treballar fort per promocionar el polígon i tenir les orelles ben parades per veure els possibles moviments de les empreses i tenir contactes amb elles. Les empreses busquen administracions properes i amb ganes de tirar endavant. El secret d’aquesta ràpida implantació d’empreses ha estat creure en el projecte i treballar sense descans per aconseguir-ho.”

Montbui necessita ara, de forma determinant, la segona fase de la Ronda Sud…

Jesús Miguel Juárez (alcalde): “D’aquí a pocs mesos tindrem empreses funcionant en el polígon Plans de la Tossa, unes indústries que necessitaran les millors comunicacions possibles. La connexió de la Ronda Sud amb l’A-2 en direcció a Lleida és, amb la posada en funcionament del polígon, una necessitat urgent, la qual hem reclamat i reclamarem a les administracions pertinents. El territori requereix aquesta infraestructura, i per això sol·licitarem que es programi en el temps i es dugui a terme al més aviat possible”.

Una de les obres més importants que es preveuen de cara als propers mesos és la remodelació del carrer i la Plaça Major del Nucli Antic…

Adrià Castelltort (regidor d’Urbanisme): “Avui en dia la gran majoria de nuclis com el nostre tendeixen a prioritzar un ús per a la ciutadania als centres històrics, limitant les zones de pas de vehicles. El projecte contempla conservar els elements que caracteritzen tant al Carrer com la Plaça Major, però a la vegada es potenciarà la recuperació d’espais pel gaudi de la ciutadania. Confiem poder començar aquesta actuació durant els pròxims mesos, i que sigui una realitat com més aviat millor”.

Prioritzar uns desplaçaments sostenibles i més segurs per a tothom també és una prioritat al Nucli Urbà, amb els projectes de pacificació de les zones escolars al voltant de les escoles…

Adrià Castelltort (regidor d’Urbanisme): “Tenim clar que cal reduir l’impacte del vehicle privat entorn de les escoles i de l’Institut. Volem limitar la velocitat en aquests trams a 20 km/h i també invertir-hi la prioritat a favor dels vianants. Convertirem tots els trams de l’entorn escolar en plataforma única i farem més estrets els carrils de circulació per limitar-ne la velocitat i millorar la seguretat dels veïns i veïnes d’aquestes zones”.

Les obres de la plaça de la Unió ja són a la recta final…

Adrià Castelltort (regidor d’Urbanisme): “És una obra que dona resposta a una reivindicació veïnal, i que permetrà que la zona de Vistalegre disposi d’un parc modern i adaptat a les necessitats dels veïns i veïnes, just a tocar de la futura Via Blava del Riu Anoia. També tindrem en els propers mesos la nova plaça Finisterre amb la corresponent passera cap al pont de la Palanca. Estem fent obres importants i que milloren espais públics, i també l’accessibilitat entre diferents zones, com va ser la connexió entre els carrers Sant Jaume i La Tossa”.

Montbui s’oposa frontalment a la línia de Molt Alta Tensió (MAT)

Jesús Miguel Juárez (alcalde): “El nostre municipi ja compleix amb escreix la quota de solidaritat en aquest tema, ja que ens travessa una línia, i el que no té sentit és tornar a malmetre el paisatge, en el territori i la ciutadania. Tampoc té sentit anar contra les activitats econòmiques tradicionals i els espais naturals i estratègics del territori català. L’impuls de les energies renovables no es pot fer d’esquena al territori. S’ha de buscar el consens majoritari sempre que sigui possible.”.

La pandèmia de covid-19 s’ha saldat fins ara amb el trasllat fora del municipi d’alguns serveis de salut. L’Ajuntament i la plataforma ciutadana “Montbui per una Sanitat Pública Digna” esteu treballant per revertir això…

Coral Vázquez (regidora de Salut): “Estem reivindicant conjuntament amb la ciutadania que el Departament de Salut restableixi serveis essencials pel nostre municipi, com seria el servei de Pediatria que ara s’està prestant a Vilanova del Camí. Volem recuperar aquells serveis que teníem abans de la pandèmia. No estem demanant res que no tinguéssim abans”.

La pandèmia ha generat situacions complicades per a moltes famílies, i l’Ajuntament ha redoblat les línies d’ajuts socials…

Coral Vázquez (regidora d’Educació): “Som un govern amb una sensibilitat social molt marcada i hem tingut clar des de l’inici que estaríem i estarem al costat de les persones, i d’aquelles famílies que més ho necessiten. No volem que ningú es quedi enrere, ni per la crisi sanitària ni per les possibles dificultats econòmiques que es poguessin derivar. Per això estem treballant per ampliar les línies d’ajuts a l’escolarització, a les activitats de lleure, els ajuts a estudiants universitaris i de cicles, els ajuts econòmics a la rehabilitació d’elements en habitatges de gent gran…”

Jesús Miguel Juárez (alcalde): “També són importants els ajuts lliurats als comerciants i autònoms del nostre municipi. Recordem totes les limitacions que van patir durant la fase més complicada de la pandèmia i que ara veiem llunyanes. De la mateixa importància que les polítiques actives d’ocupació amb múltiples plans d’ocupació i cursets ocupacionals que donen oxigen a moltes famílies, permetent que persones tornin a entrar en un mercat laboral en aquests moments de dificultat”.

En l'àmbit econòmic i de personal porten uns anys de molta feina…

Jésica Arroyo (regidora d’Hisenda i Recursos Humans): “L’Ajuntament de Montbui té un nivell d’endeutament mínim. Les finances municipals gaudeixen d’una molt bona salut, però hem de reconèixer que la institució ha tingut fins ara un problema evident amb els ingressos, el qual treballem per resoldre. La dinamització del polígon Plans de la Tossa serà un dels elements que, en un futur, ens permetrà millorar això; tanmateix, ens vam trobar que durant 13 anys els impostos havien estat congelats, i això no permetia cobrir com cal les necessitats de serveis bàsics del nostre municipi. Estem treballant incansablement per revertir aquesta situació, posant ordre en l'àmbit intern, legalitzant processos que fins ara no ho estaven i adaptant l'Ajuntament a la nova normativa. També millorant la contractació administrativa, dotant del personal necessari per cobrir els serveis essencials, i negociant una valoració de llocs de treball pel personal la més justa possible per a tothom”.

A Montbui s’ha treballat en tot moment perquè ni en el moment més fosc de la pandèmia la cultura s’apagués…

Sara Bergantiño (regidora de Cultura): “Hem apostat des del primer moment pel concepte de #culturasegura. No ho hem tingut gens fàcil els dos darrers anys, ja que les restriccions en espais tancats ens han condicionat molt, però hem actuat per dotar al municipi d’una oferta cultural atractiva, accessible a tots els públics i amb artistes de qualitat. Hem apostat per gèneres diversos, hem fet programacions on no han faltat teatre, música, dansa, monòlegs, espectacles infantils. Valorar als artistes i a les companyies artístiques del nostre entorn també ha sigut una prioritat”.

I els cinemes Mont-Àgora recuperen la seva programació comercial…

Sara Bergantiño (regidora de Cultura): “De forma imminent tornarem a tenir una programació de cinema comercial adaptada a la nova situació. Apostarem per públics especialitzats i segmentats. Volem recuperar dues sessions de cinema els diumenges i també volem fer una sessió de clàssics els dimarts. L’aposta pel públic cinèfil serà una de les nostres prioritats, ja que el consum de cinema ha canviat molt durant els darrers temps i moltes pel·lícules van directes a les plataformes de continguts".

Les instal·lacions esportives continuen millorant-se… consolidació del frontó i la pista de tennis, canvi de gespa a l’Estadi Municipal…

Joel Serrano (regidor d’Esports i Joventut): “Durant aquests anys hem estat treballant colze a colze amb les entitats esportives de Montbui i ho continuarem fent. Hem buscat adequar aquells equipaments que requereixen millores de manteniment, com ara el frontó i la pista de tennis número 4 de Can Passanals. També tenim a punt el projecte de canvi de gespa de l’Estadi Municipal, cosa per la qual treballarem perquè pugui ser una realitat al més aviat possible i que coincidirà amb un any històric de la UD San Mauro, amb l’ascens del seu primer equip a Primera Catalana”.

Acabeu d’aprovar un Pla Local de Joventut molt ambiciós i que posa als joves com a prioritat de les polítiques públiques a Montbui.

Joel Serrano (regidor d’Esports i Joventut): “El Pla Local de Joventut 2022-2025, que és el full de ruta de les polítiques municipals en aquesta matèria, té l'ambició de situar el jovent com una prioritat pel nostre municipi. Penso que aquest pla ens ajudarà a consolidar la gran tasca que darrerament s'està duent a terme des del departament de joventut, amb la que es proporciona una àmplia oferta lúdica, formativa i de suport i acompanyament en diversos àmbits. A més es fomenten els espais de participació activa, com per exemple la Comissió Jove, on el jovent poden dir la seva i la seva opinió es té en compte”.

I ja per acabar… un missatge per als veïns i veïnes de Montbui davant la I Fira Sostenible.

Jesús Miguel Juárez (alcalde): “Aprofito per convidar als veïns i veïnes de tots els nuclis montbuiencs a venir aquest dissabte als Jardins de La Vinícola. Estem treballant perquè la Fira sigui el millor aparador del nostre municipi, del nostre comerç, de les nostres entitats i de totes les persones del primer sector que generen activitat econòmica. Montbui és un municipi que té una riquesa única, fruit de la diversitat dels seus veïns i veïnes. Aprofitem-ho i gaudim plegats en aquesta Fira.

Des de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui també volem convidar a totes les persones de la nostra comarca a visitar la Fira. Trobareu l’hospitalitat dels veïns i veïnes de Montbui i també tallers mediambientals, gastronòmics, d’artesania, àpats populars, concerts… Totes i tots sereu benvinguts a Montbui aquest dissabte 7 de maig des de les 10 del matí i fins a la matinada. Finalment, agrair com no pot ser d’una altra manera, tot l’esforç i dedicació dels diferents departaments municipals que fan possible que, actes com aquests, es puguin dur a terme”.

Darrera actualització: 06.05.2022 | 13:16

Imatges

L'equip de govern de Santa Margarida de Montbui