El primer tram de la "Via Blava Anoia", en marxa

Divendres, 24 de març de 2023

Dimarts va tenir lloc una visita a les obres del primer tram de les Vies Blaves Barcelona, la "Via Blava Anoia", un projecte que vol rehabilitar la llera del riu Llobregat i els seus afluents Anoia i Cardener i que farà transitables més de 250 quilòmetres a la vora del riu per tal que s’hi puguin fer excursions a peu o recorreguts en mitjans no motoritzats com la bicicleta o el cavall.

A dia d'avui estan en marxa les obres de la primera fase de la Via Blava Anoia, que comprèn els municipis de Jorba, Santa Margarida de Montbui, Igualada, Vilanova del Camí i La Pobla de Claramunt. Està previst que aquesta Via Blava estigui finalitzada durant el primer trimestre de 2025, després d'una inversió de 6 milions d'euros.

Diferents autoritats de la Conca d'Òdena han acompanyat avui a la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en una visita a l’inici de les obres de la Via Blava Anoia Fase 1, a Jorba. L' Alcalde montbuienc Jesús Miguel Juárez va ser present en l'acte.

L' objectiu del projecte és posar en valor la natura i el patrimoni de les comarques de Barcelona i fer que siguin un motor d’atracció turística a l’interior del país. Les Vies Blaves Barcelona recuperaran camins històrics millorant l’accés universal a espais públics segurs i verds, inclusius i sostenibles.

El projecte està impulsat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i amb el suport de la Unió Europea a través dels fons Next Generation i la implicació i col•laboració dels ajuntaments dels diferents municipis.

La construcció d’aquest primer tram anirà acompanyada de la creació d’un producte turístic que dinamitzi el territori, promogui el turisme sostenible i responsable, i impliqui als agents del territori a través de la col·laboració pública i privada.

 

La Via Blava Anoia, primer projecte de les Vies Blaves Barcelona

La columna vertebral del projecte de les Vies Blaves Barcelona gira a l’entorn del riu Llobregat, l’únic riu que neix i mor a la província de Barcelona. La Via Blava Llobregat recorrerà més de 146 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Començarà a les fonts de Castellar de n’Hug i enllaçarà amb el tram metropolità del riu Llobregat a Martorell, per donar continuïtat al traçat fins a la desembocadura del riu en el mar. Passarà per llocs emblemàtics com Sant Benet de Bages o Montserrat en un recorregut que aplega una quinzena de colònies tèxtils. Al llarg del riu es faran actuacions per millorar el recorregut de la vora del curs fluvial, recuperar camins històrics i elements patrimonials i paisatgístics, i convertir en accessibles espais naturals fins ara desconeguts o descuidats perquè la ciutadania en pugui gaudir.

 

També s’obriran noves connexions i s’establiran relacions de mobilitat sostenible entre els municipis del Llobregat, fet que contribuirà a la cohesió del territori. Les diferents actuacions previstes permetran recuperar la història del Llobregat i convertir el riu i la seva llera en un recurs paisatgístic, natural, cultural i patrimonial que millorarà la qualitat de vida dels veïns i alhora atraurà turisme interior i exterior.

 

A més dels 146 quilòmetres de Via Blava Llobregat, que es podran recórrer a peu, també s’adequaran 90 quilòmetres de variants i accessos. Alguns d’aquests trams ja estan establerts com a senders de gran recorregut (amb la denominació GR-270) però en alguns només s’hi pot passar caminant i en d’altres cal reforçar les mesures de seguretat, per això es requereix una intervenció global.

 

Darrera actualització: 24.03.2023 | 08:34