El ple de l'ajuntament aprova per unanimitat una moció que reclama a la Generalitat la reobertura completa dels serveis d'atenció sanitària del CAP Montbui

Dimecres, 1 de desembre de 2021 a les 17:40

El ple ordinari de novembre de l’ajuntament montbuienc, celebrat dijous passat, va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori una moció per reclamar a la Generalitat de Catalunya la reobertura completa dels serveis d’atenció sanitària al CAP de Montbui.

La moció, llegida per la primera tinent d’alcalde i regidora de Salut Pública, Coral Vázquez, exigeix al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya “el restabliment del servei de pediatria de manera immediata i la reobertura completa del CAP amb els mateixos serveis, dies i horaris que abans de l’inici de la crisi sanitària provocada per la covid-19, amb equips covid i garantint totes les mesures de seguretat”.

El text aprovat també insta el Departament de Salut “a ampliar el personal del servei d’atenció telefònica per evitar el col·lapse de les línies". Així mateix, dona suport i fa una crida a la participació, garantint totes les mesures de seguretat, a les mobilitzacions ciutadanes que es puguin arribar a convocar per exigir la represa de l’atenció sanitària total al CAP i a favor de la sanitat pública.

La moció també agraeix a tot el personal sanitari “l’esforç que han fet durant tots aquests mesos d’emergència sanitària per cuidar de totes les persones, i també reclama que es reconegui a aquest personal unes condicions laborals justes, tal com fa anys que demanen, i unes inversions adients en el sistema públic català que garanteixin un accés digne al servei universal de la salut”. 

Durant l’exposició i el debat del punt es va recordar que Montbui no té competències pròpies sobre el sistema públic de salut, però que cal vetllar “perquè aquest sigui operatiu i de qualitat, garantint-ne l’accés gratuït i universal al mateix temps”.

La moció s’aprova després de les múltiples queixes efectuades per part dels veïns i veïnes del municipi durant els darrers mesos. Aquestes incidències i queixes han afectat sobretot a persones grans, que s’han vist obligades a desplaçar-se fora del municipi per ser ateses durant els caps de setmana. També tenen a veure amb mancances en la qualitat del servei, la impossibilitat d’atendre presencialment consultes que requereixen el contacte personal amb el metge de capçalera. Altres queixes són relatives a la manca de seguiment dels pacients crònics, l’endarreriment de diagnòstics, les dificultats de transport i logística de les famílies per portar els seus fills i filles al servei de Pediatria –actualment ubicat a Vilanova del Camí–, i també la impossibilitat de la ciutadania de ser atesa per via telefònica, ja que les línies estan col·lapsades.

L’alcalde, Jesús Miguel Juárez, va explicar durant el debat d’aquest punt que els alcaldes de la MICOD van enviar el passat 22 de juny una carta per demanar una reunió amb el Conseller Argimon. D'aquí es va concretar una reunió entre els Alcaldes del territori i la Conselleria de Salut durant el mes de novembre, abordant temàtiques comuns de l'àmbit sanitari en el territori. I d'aquella trobada va sortir el compromís de tractar específicament la problemàtica montbuienca el proper dia 13 de desembre, també en una nova reunió. 

 

Un grup de pares i mares creen la plataforma “Montbui, per una sanitat pública digna”
Davant d'això, un grup de famílies montbuienques ha creat la plataforma “Montbui, per una sanitat pública digna”. Una representació d’aquesta entitat va ser present al ple i va denunciar fets com ara que “personal del CAP no atengués a infants en situació d’urgència” o “efectuar 30 trucades al telèfon del CAP, no rebre resposta, i comprovar que les trucades no arribaven –no sonava cap telèfon–”. També van lamentar que “no tinguem servei d’urgències en cap de setmana tot i complir sobradament les ràtios”. Des de la Plataforma es va agrair el suport per part dels diferents grups de l’ajuntament, l’aprovació per unanimitat d’aquesta moció, i van explicar que començarien una campanya de mobilitzacions. 

Recollida de signatures 
L'entitat començarà a recollir signatures durant els pròxims dies per demanar el restabliment dels serveis al CAP Montbui i resoldre qüestions com ara “l'absència de pediatres al CAP, no disposar de servei d’urgències en caps de setmana i també que els infants no siguin atesos d'urgències, obligant així a les famílies a acudir a pediatria fora del municipi”.

Els pròxims dies 11 i 18 de desembre la plataforma recollirà signatures al tradicional mercat dels dissabtes (Montmercat), de 9 a 13 hores, mentre que els dies 16 i 17 de desembre estaran als diferents centres educatius del municipi per recollir signatures en horari d’entrada i de sortida d’alumnat.

Darrera actualització: 03.12.2021 | 21:12