El Fortí del Pi, nou Bé Cultural d'Interès Local

Divendres, 19 de d’agost de 2022 a les 00:00

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui va aprovar en el Ple Extraordinari del passat 1 de juliol la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local el Fortí del Pi. Es tracta d’una torre defensiva de planta poligonal, construïda al segle XIX, de la qual encara es conserven restes importants de l’estructura original.

A petició del consistori, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ha realitzat un informe favorable per a la seva declaració, que també indica quins elements són susceptibles de protecció i fa altres recomanacions. Per a l’estudi, s’ha fet un treball de recerca històrica de l’època de construcció i sobre la telegrafia òptica a Catalunya.

Un testimoni de les guerres carlines
L’informe destaca el significat històric de la construcció perquè és un tipus de fortificació del segle XIX executada amb motiu de les guerres carlines que van sacsejar el país durant bona part del període vuitcentista. A més, va formar part del patrimoni tècnic i industrial de Catalunya, ja que s’integra en un sistema complex de comunicacions, com és la xarxa de telegrafia òptica del país. Inaugurat l'abril de 1873, la seva importància militar va ser escassa a causa de l'acabament de la guerra el 1874.

El Fortí del Pi té una notable rellevància arquitectònica i una càrrega simbòlica, identitària i paisatgística. Bona part de la ciutadania de Santa Margarida de Montbui i d’Igualada se l’han fet seu com a element identificador del patrimoni local, així com a indret per visitar, recuperar i difondre.

Posar en valor el patrimoni del municipi
Un dels aspectes destacats és la seva integració en les rutes que remarquen el patrimoni de la població i una panoràmica privilegiada del terme, ja que des de la torre es connectava amb altres fortificacions. Per tant, la protecció ha de ser integral i garantir la conservació de tots els seus elements i espais de l’entorn.

Darrera actualització: 23.08.2022 | 09:06