Han començat les obres d'instal·lació d'una caldera de biomassa a Mont-aQua

Dijous, 16 de gener de 2020 a les 00:10

Des de fa unes setmanes es duen a terme els treballs per a la instal·lació d'un caldera de biomassa, per tal de produir calor i alimentar els sistemes de calefacció i d'aigua calenta a l’Espai de Salut i Esport Mont-aQua. S'espera que el nou equipament pugui estar en funcionament durant el segon trimestre de 2020. A més de ser una energia renovable, més neta i que permet la gestió forestal, la biomassa dona un nou ús als residus forestals i permet un estalvi important en el cost del combustible.

Durant el temps de durada de les obres es poden produir petites afectacions als usuaris del centre (soroll i moviment de maquinària), però no es preveuen majors afectacions en el funcionament normal del centre.

 

Les dades del projecte

Aquest projecte en concret s’alimentarà amb un caldera de 250 kW de potència, tindrà un consum previst de més de 800.000 kWh anuals i un cost de projecte de 211.941,66 € amb una estimació de reducció d’emissions de 167 tones de CO2. La caldera aportarà escalfor al complex esportiu, tant per climatització i aigua calenta sanitària com per escalfar l’aigua de la piscina.

Amb aquest projecte l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui referma la seva aposta per la transició energètica i la mitigació del canvi climàtic, com a municipi adherit al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Les obres les executa la Diputació de Barcelona a través d'una subvenció dels fons europeus FEDER, en el marc del projecte: Instal·lació de calderes de biomassa a la província de Barcelona – Biomassa pel Clima.

 

Què és la biomassa ?

La biomassa és qualsevol material que estigui constituït per matèria orgànica i que s’utilitzi com a font d’energia. Una de les formes més utilitzades és la biomassa forestal, que generalment es refereix com l’excés de matèria llenyosa que s’acumula als boscos. Per ser apte com a combustible, aquesta se sotmet a un procés de transformat, en el que s’asseca per eliminar-ne bona part de l’aigua i se li dona una forma adequada: llenya, estella, pel·let o briquetes.

Les calderes de biomassa són especialment interessants per a les instal·lacions que tenen un consum energètic més elevat. La inversió inicial és important, però l'estalvi s'obté en el cost del combustible.

La biomassa que s'utilitza a les instal·lacions de major potència (>500 kW), com els equipaments de gran consum o a les xarxes de calor, és l'estella forestal. A les de mitjana potència (50-500 kW), com és el cas de Montaqua, se sol optar per calderes que funcionen amb estella o pèl·let i a les més petites, de baixa potència (<50 kW), els projectes surten viables quan s'instal·len calderes que funcionen amb llenya o pèl·let.

A la província de Barcelona hi ha prop de 181 instal·lacions de biomassa, amb una potència total instal·lada d'uns 41.000 kW (dades recollides per l’observatori de calderes municipals a la província de Barcelona). D’aquestes, més d’una quarantena donen servei a equipaments esportius.

Cal recordar que l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona inverteix en instal·lacions de biomassa per a ús tèrmic i elabora i subvenciona projectes executius per implantar instal·lacions en equipaments municipals. Dona suport als Ajuntaments en el foment de l'ús de la biomassa en equipaments municipals per tal que sigui possible tancar el cicle natural de producció (treballs forestals de prevenció d'incendis) i consum de combustible a escala local.

Darrera actualització: 16.01.2020 | 10:48