L'Ajuntament aprova per ple una moció perquè qualsevol projecte d'energies renovables al municipi respecti la protecció de l'interès públic, els espais agrícoles i l'equilibri territorial

Dimecres, 9 de juny de 2021 a les 00:20

El ple municipal de maig de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui va aprovar una moció presentada conjuntament pels grups Ara Montbui i Som Montbui-ERC en el govern, i també votada pel Partit dels Socialistes de Catalunya, on el consistori es manifesta per una utilització assenyada de les energies renovables en el territori.

La moció aprovada reitera “l’aposta de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui per les energies renovables com a eina imprescindible en la transició energètica que ha de succeir, per deixar de dependre de les energies d’origen fòssil i nuclear”. La moció també demana al govern de la Generalitat de Catalunya “que fixi el mapa d'energies renovables per a cada territori de distribució d’energies renovables en funció de la capacitat de producció i consum de cada zona, compensant aquells territoris que produeixen més energia renovable de la que consumeixen”.

La moció aprovada també vol del govern de la Generalitat “la modificació urgent i immediata del decret 16/2019, per acabar d’establir i comunicar els criteris socials, paisatgístics, mediambientals, agrícoles i d'equilibri territorial, i la paralització de totes les tramitacions fins que aquests estiguin aprovats i publicats”.

El text aprovat també insta al govern de la Generalitat a la redacció d’un nou Pla d’Energia de Catalunya (PECAT), i es demana al Departament de Territori i Sostenibilitat i a la Conselleria d’Empresa i Coneixement, que estableixi un poder decisori major dels municipis en tots els òrgans d'informació i de presa de decisió relativa a la ubicació d'instal•lacions energètiques al seu terme municipal. I que, en cas que l’Ajuntament sigui contrari a la col·locació, aquesta decisió fos presa com a definitiva.

D’igual manera, la moció demana al Departament de Territori i Sostenibilitat i a la Conselleria d’Empresa i Coneixement, la creació d’un servei de suport tècnic-jurídic per als municipis, gratuït, amb la finalitat de facilitar suport tècnic i jurídic durant la tramitació de qualsevol projecte d'implantació energètica que considerin que no s'ajusta als interessos públics del municipi.

El text aprovat estableix com a base de qualsevol projecte de renovables al municipi la protecció de l’interès públic, els espais agrícoles i l’equilibri territorial. L'aprofitament i gestió de l'entorn natural del terme municipal, l'aprofitament d'infraestructures ja existents, la participació dels municipis, la priorització dels projectes relacionats amb l'autoconsum davant els oligopolis, la distribució de proximitat i en la dinamització del primer sector.

Aquesta moció aprovada pel ple municipal de l'Ajuntament de Montbui el mes de maig es farà arribar al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Consell Comarcal de l’Anoia i a la Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 09.06.2021 | 18:07