Magnífica festa d'inauguració de la remodelació de la Torre del Castell de la Tossa

Dijous, 15 de juliol de 2021

Dissabte passat va ser una tarda molt especial a La Tossa de Montbui, on es va celebrar l’acte d’inauguració de la remodelació de la torre del castell. Organitzada pel Consorci la Tossa de Montbui, es va dur a terme una festa inaugural que va començar pels volts de les vuit del vespre amb una exhibició de falconeria a càrrec del grup “Ojos de la montaña” i la presentació-pregó d’època realitzada des de dalt de la torre per “Lo sacaire del Llobregat”.

A continuació es va celebrar l’acte protocol·lari d’inauguració, presentat pel montbuienc Joan Cunillera. Més de 200 persones van presenciar aquesta activitat, on es va retre homenatge a les diferents persones que van col·laborar en la realització de la remodelació. Se’ls va lliurar una litografia de l’artista igualadí Pere Noguera.

Durant l’acte protocol·lari van intervenir per l’Ajuntament el regidor de Turisme montbuienc Jordi Bòria i també el regidor de Manteniment i membre del Consorci Adrià Castelltort (l’Alcalde Jesús Miguel Juárez no va poder ser-hi present, en complir aïllament segons protocols sanitaris). Castelltort va remarcar que “ha costat molt fer aquesta inauguració, però estem molt satisfets de poder ser aquí. La Tossa és un referent per a la Conca d’Òdena. Vull donar les gràcies a tot l’equip d’arquitectes, que han fet una tasca excel·lent, mantenint l’estructura original de la torre i intentant donar-ne major ús, conservant l’essència però també donant-li modernitat. També voldria felicitar a l’equip constructor de l’obra, que han fet una tasca excel·lent i agrair a la Diputació de Barcelona, que ha finançat l’obra amb 200.000 euros”. Castelltort va finalitzar recordant que “tot això és possible gràcies a la Fundació La Tossa, i a les persones que dediquen voluntàriament un munt d’hores i esforços. És fonamental donar suport a la Fundació, ja sigui donant-hi suport econòmic o en forma de dedicació voluntària. Si no fos per ells, això no seria possible”.

De la seva banda, el regidor de Turisme montbuienc Jordi Bòria va agrair “a totes les persones que van col·laborar en el projecte. Entre tots estem fent una pinya per poder tirar endavant. La pandèmia ens ha passat factura, derivant en el tancament del restaurant. Ens agradaria que més endavant aquest restaurant pugui tornar a funcionar, integrat en un projecte ambiciós de desenvolupament de l’entorn. Volem anar més enllà, apostarem per un projecte global de desenvolupament turístic”.

Durant aquest acte també va intervenir l’arquitecta del projecte, Meritxell Inaraja, qui va explicar la motivació de “preservar els elements històrics i poder pujar adalt recuperant en la mesura del possible els elements originals del castell. Sense anar més lluny, hem seguit la història i hem utilitzat formigó de calç amb vi”.

Així mateix, va intervenir el Conseller de Turisme del Consell Comarcal de l’Anoia Daniel Gutiérrez, qui va remarcar que “només puc donar l’enhorabona a Montbui, perquè esteu apostant pel patrimoni i per la cultura. La Tossa de Montbui és una de les joies de l’Anoia, i un dels castells més espectaculars del territori. Amb la suma de totes les administracions farem que els castells de l’Anoia siguin un pol de desenvolupament turístic per a la comarca” .

Manel Marimon, membre de la Fundació La Tossa, va ser l’encarregat de lliurar les corresponents litografies commemoratives als industrials i tècnics que van treballar en el projecte, i que van ser: Àngel Balaguer (arquitecte municipal), Toni Rodón (arquitecte tècnic), Francesc Xavier Vall (director empresa Construccions Vall ), Gemma Vall (representant empresa), Josep Maria Llordella (il·luminació), Josep Maria Clotet i Jaume Clotet (encarregat i oficial d’obra) i Lluís Suñé (serraller).

La jornada va cloure amb un sopar a la fresca a l’esplanada del Castell, amenitzat amb la música de Roigé.

Durant la vetllada es va poder fer un tast dels vins i escumosos del celler Anna Rossell de Copons, o bé prendre una cervesa artesanal del productor local La Montbuien-k. També es van poder observar les aus rapinyaires exposades en una haima per a poder conèixer les seves característiques, el seu hàbitat... i observar-les de prop.

Els visitants van poder conèixer i visitar la remodelació del castell de La Tossa, renovat i molt millorat. Les obres van incloure la construcció d’una nova passarel·la, amb accés a un nou mirador a la planta primera del castell. Les obres també van permetre la creació d'una escala nova, la qual connecta les dues plantes d’aquest espai. A més de dignificar l'espai es garanteix el manteniment i l'aprofitament turístic d'un indret que té unes vistes privilegiades sobre tota la Conca d'Òdena.

L’activitat es va celebrar amb traçabilitat dels assistents, i es van complir en tot moments les mesures sanitàries contra la covid-19 vigents el dissabte 10 de juliol. Hi va haver servei d’autobus llançadora per evitar aglomeració de vehicles dalt del cim montbuienc.

Darrera actualització: 15.07.2021 | 08:47