Patrimoni Cultural Nucli Antic

És el nucli històric de Montbui i es va formar a l’entorn de l’església parroquial de Santa Margarida.

Església de Santa Margarida. L’església data de començaments del segle XVII (1606), i des de 1614 és església parroquial en substitució de l’antiga ermita de La Tossa. És una església d’una sola nau amb tres altars laterals a cada cantó, presbiteri i cor. També cal tenir en compte el trifori, un element poc habitual a les esglésies d’aquestes dimensions. Cal dir que la patrona de l’església de Santa Margarida (segons la tradició) és la santa que domina el diable i els monstres infernals i per això es veu representada amb un drac sota els peus. També es veu esculpida la figura d’un drac en una de les calus de volta esculturades. Cal destacar també la làpida sepulcral del panteó dels Comtes de Plasència (data de finals del segle XVII i són diversos els Lanuza, Comtes de Plasència i barons de Montbui, que hi van rebre sepultura). La tapa està situada just al davant de l’actual altar i és de pedra esculpida amb la representació de l’escut familiar i diverses armes. La porta actual data de 1.818. Des de la Plaça Major es pot observar el campanar octogonal d’estil barroc i coronat amb balustrada.

Casa Gran (nom popular de l’antic Palau dels Comtes de Plasència). Es tracta d’un edifici compacte, massís, actualment arrebossat i amb els angles carreuats. La façana principal que dóna a la plaça Major presenta una àmplia porta adovellada. Va pertànyer a la família Lanuza, als quals al 1611 se’ls atorgà el títol de comtes de Plasència. Fou construïda a finals del segle XVII, al mateix indret que hi havia hagut l’antiga domus senyorial, de planta rectangular, coberta a quatre vessants i formada per planta baixa i dos pisos. Hi ha una galeria amb un oratori dedicat al Sagrat Cor de Jesús.

Cal Beneficiat. Edifici entre mitgeres situat al carrer Major 16, del nucli antic. Consta de dos casals de planta, pis i golfes. Ha estat reformat. Conserva un escut inscrit sota el balcó amb la data 1688.

Cal Bas: Edifici del segle XIX situat al carrer Major, 4 d'aquest nucli de població. És de planta baixa i dos pisos, i té la façana pintada i ornamentada amb bandes de terra cuita horitzontal.

Cal Guarro: Edifici situat al carrer Major 36, és de planta baixa, pis i golfes, i coberta a quatre vessants. Són notables el ràfec i balcó de la façana principal. S’hi féu una reforma el 1918. Va ser la seu de la Lliga de Catalunya (1890).

Ateneu Cultural i Recreatiu: Edifici situat al carrer d’Anselm Clavé 3, bastit el 1924. D’una sola planta rectangular, amb una façana simètrica que té tres obertures a cada banda de l’entrada. Destaca l’ús del maó vist en el frontó i en els arcs de les obertures. Se li afegí posteriorment un cos de planta baixa i pis.

Darrera actualització: 7.09.2018 | 13:39