La Tossa de Montbui

Conjunt prerromànic dels segles IX i X. És un dels conjunts alt medievals més interessants de Catalunya i està format per l’església de Santa Maria, el Castell de La Tossa de Montbui i el Beneïdor. Des de la tardor del 2013 està obert un refugi-restaurant que garanteix al visitant tots els serveis necessaris. Entre els mesos d'abril i octubre està obert un Punt d'Informació per als turistes i visitants.

Església de Santa Maria de La Tossa: És una església de planta basilical i està formada per tres naus cobertes amb volta de canó, lleugerament tancades en forma de ferradura i sostingudes per pilars rectangulars a la part occidental del temple i cilíndrics a la resta. La capçalera és tancada per tres absis semicirculars, afegits posteriorment, que contenen arcuacions llombardes a l’exterior. L’estat de conservació és excel.lent.

Castell de La Tossa de Montbui: Propera a l’església es troba una torre rectangular que formava part d’un sistema defensiu més complet, i que comprenia tot el cim de la muntanya. Aquesta fortificació es correspon a la medieval línia fronterera que seguia la carena de la serra de Queralt. A la part restaurada hi ha dues sales, on s’exposa una col•lecció d’eines del camp i tammateix un espai amb imatges de la història de l’indret.

Beneïdor o Mirador: El mirador del Salt de la Donzella es troba ubicat a la zona més septentrional del cim. És un mirador magnífic de tota la Conca d’Òdena.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 26.05.2017 | 12:40