Montbui rebrà 2,5 milions d'euros dels Fons Next Generation per a la rehabilitació d'habitatges

Divendres, 16 de setembre de 2022 a les 00:00

Santa Margarida de Montbui és un dels municipis beneficiaris de la primera convocatòria del Programa de barris per a la rehabilitació d'habitatges. Fins a 2,5 milions d'euros d'aquesta línia d'ajuts s'utilitzaran per a la rehabilitació dels habitatges amb més necessitat d'eficiència energètica del municipi.

El nostre municipi és un dels 38 del total de 947 de tot Catalunya (a la comarca de l'Anoia únicament Igualada i Masquefa en són beneficiaris) que han aconseguit aquests ajuts. Es tracta d'una línia de subvencions amb finançament dels Fons Next Generation destinades a la regeneració urbana i a la rehabilitació residencial.

El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya impulsa el programa de barris, destinat a la rehabilitació d'edificis en clau energètica. Es tracta d'una iniciativa finançada amb els Fons Next Generation per actuar a les zones proposades pels ajuntaments i que tenen més necessitats en l'àmbit de la rehabilitació d'edificis i l'eficiència energètica.

A Santa Margarida de Montbui l'àmbit objecte d'aquesta actuació de rehabilitació serà una zona delimitada del barri de la Falconera, formada per l'illa de carrers que conformen els vials Sant Bartomeu, Maure Mercader, Sant Jaume, la Tossa i Travessia la Tossa.

El conjunt de les edificacions d'aquesta zona es van construir entre els anys seixanta i setanta. Són edificis amb dèficits quant a tancaments exteriors, d'aïllaments, i amb mancances d'eficiència energètica. Es tracta d'edificis molt compactes, d'una certa alçada i amb una alta densitat de població.

El consistori montbuienc va treballar molt ràpidament i va esmerçar els recursos tècnics necessaris per poder acollir-se a aquesta convocatòria, molt important perquè permetrà que moltes comunitats de propietaris tinguin l'oportunitat de millorar els seus habitatges, amb subvencions als propietaris d'entre el 40 i el 80 %. A més, les famílies en situació de vulnerabilitat podran arribar a rebre el cent per cent de la subvenció.

A l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui es valora de forma molt positiva aquesta subvenció. L'alcalde, Jesús Miguel Juárez, remarca que "aquests 2,5 milions d'euros es destinaran a donar suport a la rehabilitació i millora de l'eficiència energètica dels habitatges d'àmbits vulnerables. Una part important dels nostres veïns i veïnes amb més necessitats podran millorar els seus habitatges".

Després d'aquest anunci dels 38 municipis seleccionats, es preveu que la Generalitat ho comuniqui al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que aprovarà aquesta selecció.

D'aquí a uns mesos, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya iniciarà la segona fase del programa amb la publicació d'una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments i a les comunitats de propietaris dels barris seleccionats interessades a dur a terme projectes de rehabilitació.

Aquesta subvenció de 2,5 milions d'euros és la més important que ha rebut Santa Margarida de Montbui pel que fa exclusivament a la rehabilitació d'habitatges.

Cal recordar que el programa de Llei de Barris va suposar una inversió final al nostre municipi de més de 5,3 milions d'euros (el total econòmic justificat d'aquest programa), dels quals únicament 1,1 milions d'euros van ser per a programes i obres de rehabilitació i millora dels habitatges.

Darrera actualització: 20.09.2022 | 08:34