Jornada informativa sobre els residus, amb el meteoròleg Francesc Mauri, el 4 de maig

Dimecres, 20 de d’abril de 2022 a les 12:00

El pròxim dimecres 4 de maig, a partir de les 19 h, es farà una jornada informativa sobre els residus i la influència de la seva gestió en el canvi climàtic a Mont-Àgora. En primer lloc, de 19 a 19.45 hores, es farà un debat sobre les deixalles. Seguidament, a partir de les 19.45 h, el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri presentarà la ponència 'El canvi climàtic, què podem fer?', en la qual repassarà la importància d’actuar per frenar les conseqüències del canvi climàtic.

Francesc Mauri presenta 'El Temps' a TV3 i Catalunya Ràdio, i és director i presentador del programa 'MeteoMauri' a Catalunya Ràdio i a internet. És autor i coautor de diversos llibres. El 8 de març de 2010 va ser premiat com a membre de l’equip de Catalunya Ràdio per la cobertura informativa del temporal de neu. També ha estat guardonat amb el premi 2014 al millor professional de ràdio a Catalunya.

És membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya.

Exposició 'Reduïm residus', a Mont-Àgora
Entre els dies 4 i 16 de maig es podrà veure a l’Espai de les Arts i del Coneixement Mont-Àgora la mostra 'Reduïm residus'. Aquesta exposició mostra als visitants les característiques i la importància de la gestió dels residus amb l'objectiu d’afavorir i incrementar la participació de la ciutadania en la presa de decisions ambientals. 

L’exposició, creada per la Gerència de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, s'adreça al públic escolar (cicle mitjà i superior d’educació primària, Educació Secundària Obligatòria i postobligatòria i nivells equivalents) i al públic general.

L'EVOLUCIÓ DE LA RECOLLIDA SELECTIVA A SANTA MARGARIDA DE MONTBUI
Els resultats de la recollida selectiva dels residus urbans a Santa Margarida de Montbui han millorat prop d'un 4% el 2021 respecte al 2020. Aquest fet demostra un augment en la sensibilització i la participació ciutadana en la separació en origen. En total, s'han recollit selectivament el 28,92% del total de residus generats el 2021 —la xifra més alta obtinguda fins al moment— tot i que encara queda camí per recórrer per arribar als objectius previstos per la normativa. Les fraccions que més bons resultats han mostrat han estat els envasos lleugers i els residus de paper i cartró.

Una altra bona notícia és que ha disminuït lleument la quantitat de residus generats per càpita, passant d'1,19 kg/habitant i dia de l'any 2020 als 1,13 kg/habitant i dia del 2021. Tot i aquest balanç lleugerament positiu, cal continuar millorant per aconseguir els propòsits: un 55% de recollida selectiva l'any 2025 i un 60% el 2030. Per això cal que la ciutadania i els establiments comercials siguin responsables davant l'obligació de fer una correcta separació en origen dels residus, alhora que es continua treballant per millorar el servei i en contra de les conductes incíviques com els abandonaments de residus en espais públics. Cal recordar que tots els materials reciclables que es llencen als contenidors de rebuig i, per tant, que se separen incorrectament, acaben a l'abocador i s'evita la recuperació de les matèries primeres.

La qualitat dels residus recollits
Els materials aportats als contenidors de matèria orgànica són un indicador per identificar la qualitat de la separació en origen. Trimestralment, es caracteritzen els residus que es llencen als contenidors marrons i els resultats obtinguts durant el 2021 apunten que es podria fer molt millor.

De mitjana, els impropis (materials que no haurien de dipositar-se als contenidors de matèria orgànica) han suposat un 18,94% durant l'any 2021. Els materials impropis més habituals són envasos i embalatges de plàstic, seguits d'aliments envasats i càpsules de cafè, però també s'hi troben residus electrònics, medicaments o voluminosos, residus que s'han de gestionar a la deixalleria municipal. Tots aquests impropis perjudiquen el procés de compostatge de la planta de tractament, resultant un compost de pitjor qualitat.

Quins són els passos a seguir?
Actualment, s’està treballant en una planificació per adaptar els serveis de recollida a sistemes més adequats a les diferents situacions del municipi. De forma general, s’ha de donar resposta a mancances actuals com ara:

  • Augment dels índexs de reciclatge mitjançant la implantació de nous models de recollida individualitzats com el servei de recollida porta a porta o el model de contenidors tancats amb sistema d’identificació d’usuari.
  • Millora del servei que rep la ciutadania.
  • Incorporació d’una recollida exclusiva pels comerços.
  • Integració d’una figura fixa d'informador/a ambiental.
Darrera actualització: 13.05.2022 | 09:10