El territori, en peu de guerra contra la MAT de Forestalia

Divendres, 23 de de setembre de 2022 a les 00:00

Passen els mesos, i l’oposició del territori envers la possible nova línia de molt alta tensió (MAT) promoguda per Forestalia, continua activant-se. A Santa Margarida de Montbui es manté un posicionament clar i ferm en contra d’aquest projecte. L’Ajuntament va aprovar una moció on es manifestava, per unanimitat, clarament en contra de la ubicació de la MAT al terme municipal, i també s’alcen veus molt crítiques des de la societat civil montbuienca, fet que podria plasmar-se aviat amb la creació d’alguna plataforma ciutadana.

És una línia de transport d’electricitat de 400.000 volts que connectaria un Parc Eòlic al sud d’Osca amb el Baix Cinca, passant per les Garrigues, la Conca de Barberà i l’Anoia, entre altres comarques. Pel camí recolliria electricitat de diversos parcs eòlics per acabar portant tota l’energia a una central de distribució a Hostalets de Pierola (Anoia) per al consum de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La longitud total de la línia és de 148 km.

Estaria formada per torres elèctriques aèries d’una alçada de fins a 80 metres, en funció del relleu. Aquestes torres donarien suport a un nombre variable de cables conductors —entre 4 i 8— subjectats amb aïllants a les torres.

A l’Anoia, la línia de molt alta tensió afectaria els municipis de Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, Piera i Hostalets de Pierola. La MAT entraria a la comarca per Bellprat i Tous, passant per Santa Margarida de Montbui fins al Coll del Guix. Concretament, travessaria el Torrent de les Bruixes, encaminant-se cap a la C-37 entre Sant Maure i el Nucli Antic, a 40 m de la fàbrica de Proembasa. Des d’allà continuaria cap a Vilanova del Camí i La Pobla de Claramunt.

L’adversitat a la MAT al territori és un fet, i els motius per oposar-s’hi són, principalment, els riscos per a la salut de les persones, la devaluació dels patrimonis (habitatges, oficines, naus industrials, horts...) i la debilitació del paisatge tant pel gaudi dels residents com pel possible potencial turístic. A més, cal tenir en compte que per Montbui ja passa actualment una MAT (la que ve de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós), i el greuge amb una segona línia de molt alta tensió seria escandalós.

Darrera actualització: 26.09.2022 | 09:57