Presentat, a la Tossa de Montbui, el Parc Agrari de la Conca d'Òdena

Dijous, 11 de març de 2021 a les 00:00

Dimarts es va presentar a La Tossa de Montbui el Parc Agrari de la Conca d’Òdena. Es tracta d’una iniciativa públicoprivada que té com a objectiu ser l’eina que faciliti el consum i producció Km0 a la comarca i potenciar un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat.

El Parc Agrari està ideat pel col·lectiu Eixarcolant i coordinat pel Consell Comarcal de l’Anoia.

Va obrir l'acte l’Alcalde montbuienc Jesús Miguel Juárez, qui va donar la benvinguda als assistents –autoritats del territori i també persones que treballen en el projecte-. Juárez va recordar que “el Parc Agrari l’integren els ajuntaments de 15 municipis i una població de gairebé 81.000 habitants. Estem molt contents que es pugui posar en marxa en el nostre territori, en un espai emblemàtic com és La Tossa. Confiem plenament en aquest Parc Agrari de la Conca. Amb la pandèmia s’ha comprovat que necessitem una eina que dinamitzi social i econòmicament el territori”.

El vicepresident primer del Consell Comarcal, Jordi Cuadras va assenyalar que el Parc Agrari “és una aposta pel territori i per allò que ja tenim: consumidors amb consciència pel Km0, productors implicats, comerços que venen producte local i restaurants que ja el tenen a les seves cartes. Aquesta eina és la manera d’estructurar tot això que ja existeix, impulsar-ho amb molta més força i fer possible que es multipliqui perquè consumir producte Km0 de la Conca sigui fàcil i accessible a tothom”. Cuadras va afirmar també que “amb la creació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena deixem de teoritzar sobre la importància del km0 i el consum local i passem a l’acció tot posant a disposició del territori i la ciutadania l’eina que ha de facilitar l’aplicació real de tots aquests conceptes que la pandèmia i l’emergència climàtica han posat més al centre que mai. Volem una Conca plena d’activitat econòmica sense renunciar a cap projecte de desenvolupament industrial ni agroalimentari com és aquest cas, hi cap tot”.

Des del col·lectiu Eixarcolant, Marc Talavera remarcava que “l’objectiu general del Parc Agrari és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global. Fomentar la transformació de les matèries primeres mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria i el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola i al territori, que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals, i que esdevingui motor econòmic mitjançant la generació d’ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i les activitats associades.”

La creació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena és un projecte que va començar a gestar-se a l’any 2018 i inclou els municipis d’Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. En conjunt abarca una superfície de 372,18 km2 i una població de gairebé 81.000 habitants.

En una primera fase de desenvolupament del projecte, ja s’ha creat la pàgina web www.parcagrarico.cat on hi ha tota la informació i on d’aquí unes setmanes s’activarà el canal de compra. Paral·lelament també s’ha creat l’associació que agrupa els productors agraris i ramaders participants a la iniciativa i s’està acabant d’estructurar la participació dels comerços i restaurants que també en formen part.

Darrera actualització: 11.03.2021 | 11:21

Imatges

Presentació Parc Agrari Conca d'Òdena Tossa Montbui