“La Margarida”, tercera fira sostenible, el 4 de maig, al Parc Central montbuienc

Divendres, 26 d’abril de 2024

El pròxim dissabte 4 de maig tindrà lloc “La Margarida, 3a Fira Sostenible de Santa Margarida de Montbui”. Aquest certamen vol ser referent de les propostes de proximitat, de quilòmetre zero, amb una voluntat divulgativa i sensibilitzadora sobre la importància de ser sostenibles en el nostre dia a dia. En aquest sentit, la Fira visibilitzarà especialment la importància del comerç de proximitat.

Durant tota la jornada es realitzaran activitats i xerrades divulgatives (canvi climàtic, comerç de proximitat…), tallers per a petits i grans, accions de mobilitat sostenible, propostes gastronòmiques de quilòmetre zero, tallers de sensibilització…No hi faltarà el vessant més lúdic, amb una important representació de cultura de proximitat amb concerts fins a la matinada, cercaviles, imatgeria festiva, castellers, etc.

El Fòrum del Parc Central acollirà la zona de xerrades, i també serà l'espai on es realitzi la inauguració oficial de la Fira, a les 10.45 hores. En aquest mateix acte es farà l'estrena d'una exposició sobre el "Parc Agrari Conca d'Òdena".

En acabar, a les onze hores, es durà a terme una xerrada sobre “Com afecta la sequera a la fauna salvatge de Montbui”, la qual anirà a càrrec de Rafael Roldán, membre de la Societat de Caçadors de Santa Margarida de Montbui. I en cloure aquesta xerrada s’enllaçarà amb un dels actes més destacats. La divulgadora i periodista de TV3 Cori Calero parlarà a partir de les 12 del migdia sobre “Canvi climàtic”, en una activitat divulgativa i que es realitzarà coincidint amb l’hora del vermut (aquest vermut sostenible es farà amb productes de proximitat, tindrà preus asequibles i anirà a càrrec de productors del Parc Agrari Conca d’Òdena).

Precisament els aliments de proximitat seran els ingredients d’una arrossada que es realitzarà a la Plaça La Vinícola entre les 14 i les 16 hores. Els tiquets per a gaudir d’aquest àpat es poden adquirir, al preu de 5 euros, en venda anticipada fins a límit d’existències a Cal Pepe i a Gonzalo. L’arrossada estarà amenitzada musicalment pel grup Duet Ambient.

 

A més del vermut sostenible, i l’arrossada de proximitat, durant tota la jornada hi haurà “food trucks” en el recinte firal, especialment actives al vespre amb la celebració dels principals actes musicals.

Entre les 20 i les 22 hores, a l’hora del sopar de “food trucks”, sonaran els millors temes musicals d’avui i de sempre a càrrec de Carter a l’entorn de la Plaça La Vinícola. I a partir de les 22.30 hores començarà el gran concert musical de tancament de Fira, el qual anirà a càrrec del grup “Pop Manía”, amb les millors versions pop. Concert amb accés lliure i gratuït.

Durant la jornada de Fira també es faran activitats com una sortida etnobotànica a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, una ”escape room” de sensibilització mediambiental sobre la utilització dels plàstics, manualitats decoratives realitzades per les “Dones dels Dimecres”.

Els jardins de La Vinícola seran l’espai de realització dels tallers lúdics i de sensibilització. Durant tota la jornada s’organitzaran tallers per a petits i grans organitzats per la Unió d’Establiments de Montbui (UEM), també diferents tallers a càrrec d’entitats. No hi ha faltaran tallers de sensibilització sobre sostenibilitat, reaprofitament de productes, robòtica i medi natural a càrrec de Kosmo.

També es duran a terme als mateixos Jardinets de La Vinícola originals tallers de batuts silvestres cíclics, de reciclatge per a infants, un taller de caixes niu per a ocells, un taller de “farmaciola”, i un altre de xampú sòlid per a petits i grans,

La Plaça de l’Ajuntament inclourà el Punt d’informació als visitants i també serà l’espai on es realitzi l’actuació castellera a càrrec dels Moixiganguers d’Igualada durant la mateixa tarda del dissabte. De forma prèvia a aquesta exhibició, es farà una cercavila a càrrec dels Gegants i Capgrossos de Montbui conduïts per la colla montbuienca “El Xaragall”.

Cal remarcar que al llarg de l’espai firal hi haurà nombroses paradetes d’artesans i de comerciants de proximitat. Precisament el comerç de proximitat serà protagonista també de dues activitats.

D’una banda, entre les 18.30 i les 19 hores es podrà veure a l’espai fòrum del Parc Central montbuienc la peça teatral “Vaig anar a comprar”, recreació sobre els valors del comerç de proximitat realitzada pel grup amateur del curs de teatre de Montbui.

I, en acabar aquesta obra teatral començarà la xerrada divulgativa: “La sostenibilitat del comerç local: molt més que obtenir alguna cosa a canvi de diners, amb Marc Costa. Marc Costa és director adjunt de Moneder, plataforma de fidelització pels clients dels comerços de proximitat (www.moneder.cat). La conferència de Marc Costa començarà a les 7 de la tarda, i es farà també a l’espai fòrum del Parc Central montbuienc.

Durant el matí de la fira estarà obert a la participació de tothom el Concurs “Tria el teu lloc favorit de Santa Margarida de Montbui” i entra en el sorteig d’un lot de productes.

 

Des de l’organització recomanen als visitants portar-se de casa els seus gots o bé adquirir a la mateixa Fira els gots reutilitzables, al preu d’un euro. Cal remarcar que hi haurà Punt Lila.

“La Margarida”, 3a Fira Sostenible de Montbui és organitzada per l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Igualtat i Feminismes), la Mancomunitat Conca d’Òdena, i nombroses entitats i institucions del territori.

Darrera actualització: 26.04.2024 | 13:35