“La Margarida” es consolida com el certamen de referència en el respecte per l’entorn natural i la sostenibilitat
Dissabte passat es va celebrar al Parc Central de Santa Margarida de Montbui la quarta edició de “La Margarida”, Fira Sostenible, un certamen que s’està consolidant com una fira de referència en les propostes de proximitat i de respecte per l’entorn natural i la sostenibilitat.
La matinal va començar a les 8 del matí amb una “Sortida Ornitològica” organitzada per l’entitat “Per la Conca”. A partir de dos quarts d’onze del matí es va realitzar la presentació institucional del certamen, amb la presència de les principals autoritats montbuienques. En aquesta presentació el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural Marcel Mateu va repassar algunes de les activitats més destacades que es viurien durant la jornada, va fer un agraïment a totes les persones i entitats que feien possible la fira i va convidar a tothom a gaudir de les múltiples propostes pensades per cuidar el nostre entorn.
També a aquella mateixa hora van començar el gruix de tallers de sensibilització mediambiental, amb el suport de diferents entitats com ara Per la Conca o l’Associació Gestió Natural: un de rastres d’animals, un altre d’observació de macroinvertebrats i algues aquàtiques, un taller de creació de caixes niu, un de creació de menjadores d’ocells, un de murals de natura i un altre de creació de mosquetons amb “Precious Plastics” (Espai Malla). Tampoc no hi va faltar un espai de joc per a la mainada amb jocs reciclats, una exposició sobre els efectes de les tovalloletes en el riu Anoia i una altra exposició sobre el compost organitzada per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament. També a l’inici de la matinal el col·lectiu Eixarcolant va organitzar una sortida etnobotànica per conèixer les espècies de plantes del nostre entorn.
Pels volts del migdia, la Societat de Caçadors de La Tossa va organitzar la xerrada “Parlem de fauna salvatge” i també es va realitzar un tast d’embotits de caça.
Els tallers sensibilitzadors van continuar a la tarda, amb un taller de creació d’un hotel d’insectes gegant i un altre sobre bosses aromàtiques amb plantes mediterrànies.
Les entitats montbuienques, protagonistes a “La Margarida”
Des de primera hora del matí les entitats montbuienques van ser protagonistes de “La Margarida”. L’Associació Inama va organitzar tallers de manualitats sostenibles; el Centre Islàmic Montbui va dur a terme un taller de manualitats i la venda de les seves tradicionals pastes dolces. El Club Re va dur a terme un taller de decoració de la llar. Per la seva banda, Cine Club Montbui va realitzar un taller d’animació “slow motion”. L’AFA Antoni Gaudí, encarregada de la gestió de la barra de la Fira, va organitzar un pintacares infantil. La Colla “El Xaragall”, molt activa durant tota la jornada, va organitzar un taller de manualitats per a tothom i la Fundació La Tossa va dur a terme un taller creatiu amb elements trobats al bosc.
Des de la regidoria de Turisme municipal es va promoure l’activitat “Guia per un dia”, on les persones assistents a la Fira podien recomanar llocs, activitats o el més destacat que qualsevol visitant podria veure a Santa Margarida de Montbui. Amb els vots de les persones participants es va realitzar el sorteig d’un lot de productes locals.
Els més menuts, a més de realitzar diferents tallers, també van poder acostar-se fins a la pista esportiva del Parc Central, on trobaven una ciutat de cartró i diferents jocs de fusta.
Durant la jornada no hi van faltar propostes gastronòmiques, com un dinar de “migues” que es va fer al Fòrum del Parc Central, amb més d’un centenar de participants.
En horari de tarda es van celebrar diferents tallers de gastronomia sostenible i bon ús dels ingredients de proximitat, amb la col·laboració del Parc Agrari Conca d’Òdena. Així, Arrels Voladores va organitzar un “Taller de cuina amb flors i ingredients del Parc Agrari”; Aliment Humà va promoure un “Taller de creps amb farines de proximitat”. També es van poder comprar productes del Parc Agrari Conca d’Òdena directament de mans dels seus productors.
A les darreres hores de la fira els tastets de productes de proximitat van ser protagonistes. Entre les 17 i les 18 hores Molí de Can Gibert va organitzar un tastet de varietats locals d’oli i les seves propietats. Entre les 18 i les 19 hores van ser els productors montbuiencs de mels Mas Buret els encarregats de conduir un tastet de mels locals, descobrint les propietats d’aquest producte i com s’elaboren. I va finalitzar la jornada amb un tastet de vins a càrrec de Celler Anna Rosell.
Tres concerts musicals amb estils diferenciats per amenitzar la jornada
Durant la 4a Fira Sostenible “La Margarida” la cultura també va ser protagonista a l’escenari del Fòrum Parc Central, amb tres concerts. Al migdia va actuar el duet “Mel i Caiena”, un grup que va oferir un repertori alegre combinant èxits de tots els temps de música catalana, espanyola i ritmes llatins.
Entre dos quarts de quatre i les cinc de la tarda van actuar “Blackladies”, un trio de veus format per Amelia, Aroa i Gloria, que van els millors èxits dels 70´s, 80´s i 90´s.
Va finalitzar la jornada musical amb el concert de “The Muleros”, duet format pel montbuienc Miguel Díaz (veu i guitarra) i per Kike Pareja (bateria i percussions) que van portar fins a l’espai festiu montbuienc el seu conegut estil híbrid, un “blues ranxer” que respira aire fresc musical i essències rítmiques rurals.
La quarta Fira “La Margarida” va ser organitzada per l’Ajuntament de Santa Margarida i té el suport, entre d’altres, del Parc Agrari Conca d’Òdena, Col·lectiu Eixarcolant, diferents entitats montbuienques, i diferents productors locals.