La Diputació de Barcelona va lliurar a la MICOD el full de ruta per afavorir un desenvolupament sostenible del territori

Divendres, 20 de gener de 2023 a les 00:00

Dimarts va tenir lloc a l’Ajuntament d’Igualada l’acte de lliurament formal de l’Agenda Urbana de la Conca d’Òdena.  Els representants dels municipis que conformen de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, van rebre aquest document, un full de ruta que fixa l'estratègia del territori per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

El regidor d'Urbanisme Adrià Castelltort va ser el representant montbuienc en aquest acte, que va comptar amb la presència de la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny.

El document planteja el desenvolupament sostenible del territori des d’un punt de vista social, econòmic i ambiental.

Els set municipis que integren la Conca d’Òdena tenen el repte de garantir la inclusió, la cohesió, la diversitat i la igualtat de la ciutadania. És per això que, entre d’altres mesures, tenen la voluntat de facilitar l’accés a un habitatge digne, dur a terme el procés de rehabilitació i renovació urbana, així com potenciar la rehabilitació energètica. Amb l’objectiu de potenciar aquests aspectes, el Servei d’Urbanisme de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona ha elaborat l’agenda urbana.

 

Els objectius de l’agenda urbana

En una fase inicial, a l’hora de definir el procés de redacció de l’agenda urbana, es va definir el model de governança, el pla de participació, les estratègies de comunicació i es va dur a terme la diagnosi del territori.

El pla d’acció ha definit vuit línies d’actuació d’escala supramunicipal, que cerquen augmentar el grau de col·laboració en la gestió conjunta del territori. El document aborda l’ús del sòl i les infraestructures, de preservació de condicions ambientals, de promoció de l’economia circular, de l’accés a l’habitatge, de la millora de condicions de vida de col·lectius desafavorits i de promoció econòmica del territori. També s’incorporen accions concretes dels diferents ens locals.

Finalment, l’agenda inclou la definició del sistema de governança per al seguiment i l’avaluació de la implementació de l’agenda i la proposta d’indicadors de seguiment i gestió de les línies d’actuació.

El pla d’acció de l’Agenda Urbana de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena es va aprovar al setembre i compta amb finançament dels fons europeus Next Generation EU. L’ens forma part de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals de la Diputació de Barcelona des de 2021.

La Conca d’Òdena té una població de més de 70.000 habitants i està integrada per set municipis: Igualada, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí.

 

Darrera actualització: 20.01.2023 | 08:40