La Tossa de Montbui

 

Muntanya

Amb la caiguda de l’Imperi Romà, les terres de l’actual Montbui van passar a mans dels visigots fins que, a l’any 711, els musulmans van ocupar la Península. Els francs, però, van reconquerir part dels territoris que havien ocupat els musulmans deixant l’actual Montbui en ple territori de frontera: la Marca Hispànica. Malgrat tots els canvis de dominacions, tant al massís com al cim de La Tossa es va mantenir un nucli de població.

Durant el primer mil·lenni es pot documentar un pujar i baixar relativament freqüent dels pobladors que va estretament lligat als períodes de bonança i seguretat, i també als de conflicte i més perill. Així doncs, en èpoques de pau, els pobladors buscaren la productivitat de les terres, i en època de conflicte, es desplaçaven a la seguretat del cim de la Tossa.

Castell

Propera a l’església s’hi troba una torre rectangular d’angles arrodonits, del segle X, que formava part d’un sistema defensiu més extens, un castell termenat que comprenia tot el cim de la muntanya. Aquesta fortificació es correspon a la medieval línia fronterera que seguia el carener de la serra de Queralt.

Església

L’església de Santa Maria de la Tossa, del segle X, és un dels conjunts alt medievals més interessants de Catalunya, la seva història es remunta a l’any 987, quan el bisbe Froià, al mateix temps que erigia la torre del castell, va construir al costat una sòlida església.

Després d’uns anys d‘abandonament a causa d’una forta sequera a la zona, el bisbe Oliba va cedir les terres, amb l’obligació de repoblament, a Guillem de Mediona, el qual reprèn les obres de l’església i el castell. Va ser consagrada el 1032 pel Bisbe Oliba, impulsor del procés de repoblació de la comarca.

PIT - Punt d'Informació de La Tossa

El punt d'Informació de La Tossa és un servei fonamental en un espai de gran interès turístic i patrimonial com és La Tossa de Montbui.

Es troba a: Refugi de l’ermita s/n, Santa Margarida de Montbui (08710)

Tel: 653 653 167

fundacio@latossa.cat

Està obert entre els mesos d'Abril i Octubre i el seu horari és:

*Els dimecres són dia de gestió, no pas d’atenció al visitant.