Els protocols sanitaris estrictes i una organització exemplar marquen una jornada electoral amb molt baixa participació a Montbui

Dijous, 18 de febrer de 2021 a les 00:00

Diumenge passat va tenir lloc la jornada de votacions al Parlament de Catalunya, que a Montbui es va dur a terme en 10 meses electorals ubicades en quatre col·legis: Institut Montbui (quatre meses), Mont-Àgora (tres meses) i Pavelló Can Passanals (dues meses) al Nucli Urbà i també a l’Escola Montbou (una mesa) del Nucli Antic.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va ser la força més votada, amb 1.059 vots; en segona posición es va situar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb 569 paperetes vàlides; el tercer lloc va ser pel partit ultradretà Vox, que va irrompre amb força, amb 331 vots, mentre que la quarta força va ser JxCat, amb 277. Ciutadans va passar de primera a cinquena força, perdent quasi 2.000 vots, i quedant-se amb 233. En sisè lloc es va situar En Comú Podem amb 221 vots, i el setè lloc va ser per a la CUP amb 140, com a resultats més destacats.
 

L’abstenció, gran protagonista

En plena pandèmia de Covid-19, la gran protagonista de la jornada electoral va ser l’abstenció, que es va incrementar en gairebé 40 punts, essent una de les més altes de Catalunya. Més de la meitat dels montbuiencs i montbuienques amb dret a vot es van abstenir, i només 3.141 persones (el 43’66 per cent del total) van exercir el seu dret a vot. Cal remarcar, això sí, un increment considerable del vot per correu, que es va quadriplicar en alguns col·legis respecte a anteriors comicis.

Per poder dur a terme amb la màxima seguretat la jornada electoral, es van celebrar les eleccions en edificis públics amplis i ben ventilats, en els quals es van establir circuits d’entrada i de sortida. A més, els responsables de seguretat sanitària de cada col·legi electoral van controlar el correcte funcionament de la jornada, sempre sota la supervisió del responsable Covid designat per a l’ocasió.

La jornada es va desenvolupar amb fred intens i pluja intermitent. Es va garantir la utilització de la mascareta per part de tothom. També la neteja de mans i una ventilació constant i adequada dels diferents locals. Es van controlar en tot moment els aforaments i la distància de seguretat entre els votants, tant a l’hora de fer cua com també en el mateix moment de les votacions.

Un dels moments més complexes a nivell organitzatiu va ser abans de la darrera hora de votació, quan arribava el moment recomanat perquè votessin les persones contagiades per covid-19 i també els contactes estrets. Just abans d’aquest moment, els membres de les meses electorals es van posar els Equips de Protecció Individuals, consistents en una mascareta FFP2, una pantalla facial, una bata resistent a fluids i un parell de guants de nitril. Val a dir que durant aquesta darrera hora la presència de votants va ser testimonial.

Val a dir que les taules es van constituir amb tota normalitat i que la jornada es va desenvolupar sense incidents remarcables, això sí, amb un important dispositiu de seguretat a tots els col·legis electorals.


 

Darrera actualització: 18.02.2021 | 10:35

Imatges

Jornada electoral 14 Febrer a Montbui Jornada electoral 14 Febrer a Montbui