Crònica informativa Festa Major Montbui (Nucli Urbà)

Divendres, 26 de juliol de 2019 a les 00:00

Montbui ha finalitzat una Festa Major que serà recordada per l’excel·lent participació a les diferents activitats celebrades, així com per la gran implicació de moltes persones i entitats per tal de fer-la possible. Ha estat la primera Festa Major del nou cicle polític, i també la primera on ha tingut un destacadíssim protagonisme l’associació de voluntaris/àries “Viu la festa”, que ha donat un nou aire a la festa grossa.

La Festa Major serà recordada per l’espectacular ambient musical viscut en el concert de “El último Tributo” (homenatge a “El último de la fila”), un grup que va omplir el Boulevard amb els temes que van popularitzar Manolo García i Quimi Portet. Més de 3000 persones van acomiadar la Festa Major amb un concert d’hora i mitja de durada al Boulevard, on es van repassar els millors temes de “El último de la fila”, de la mà d’un grup com “El último tributo”, que recupera el bo i millor d’un dels millors grups de música espanyols dels darrers 30 anys. A Montbui es van poder cantar i ballar himnes mítics com “Sara”, “Pájaros de barro”, “Insurrección”, “Lápiz-tinta”, “Como un burro amarrado a la puerta del baile”, o el tema cantat en els bisos, “A San Fernando”.

En finalitzar el concert va tancar la festa amb un espectacle de Focs Artificials realitzats a càrrec de la pirotècnia valenciana Turís, convertint tot l’entorn  de La Vinícola en un “skyline” aeri de llum i color espectacular.

 

Repàs cronològic d’activitats (Nucli Urbà):

El dijous 18 de juliol va començar la Festa Major al Nucli Urbà amb una Cercavila popular amb gegants, capgrossos, i l’acompanyament musical a càrrec dels Tabals de l’Institut Montbui. La cercavila, que va començar a Mont-Àgora, va recórrer el Passeig Catalunya, Montmercat i va finalitzar a la Plaça de l’Ajuntament, on posteriorment Cristina Morente es convertiria en la primera pregonera de la Festa Major del Nucli Urbà. Morente va realitzar un pregó reivindicatiu, amb explicacions al programa d’actes de Festa Major, però també remarcant la necessitat de combatre les diferents injustícies i aquelles situacions de violència i de vulneració de drets. Va fer un al·legat molt contundent en defensa dels drets de les dones i de denúncia d’aquelles actituds sexistes i masclistes, i va recordar que durant la Festa Major hi hauria un “Punt Lila” perquè “a Montbui volem festes lliures de comportaments sexistes”.

Els actes de dijous van finalitzar amb el tradicional campionat de Pòquer al bar de la piscina d’estiu. En aquesta ocasió el vencedor final va ser Franco Ottino, i en segona posició es va classificar Marc Arquero. La regidora de Cultura, Festes i Gent Gran Sara Bergantiño va ser l’encarregada de fer el lliurament de premis als vencedors.

L’endemà divendres van començar les activitats a la Biblioteca Mont-Àgora, que va acollir a partir de les sis de la tarda una sessió especial de l’”Hora del Conte” a càrrec de la narradora d’Avinyó Clara Gavaldà. Més de 70 persones van omplir l’espai de narracions.

A dos quarts de vuit de la tarda, també a Mont-Àgora, va tenir lloc la presentació del llibre “L’escola del Saió: retalls d’un projecte educatiu singular”, a càrrec del periodista i escriptor Oriol Solà i Prat, qui va repassar la història del centre educatiu creat en aquest nucli montbuienc al 1936 pel Consell de la Nova Escola Unificada. L’escola del Saió va viure dues etapes: la de la Guerra Civil i una segona de l’any 1962 al 82.

Van continuar les activitats, ja al vespre, amb l’obertura de les barres de Festa Major (gestionades per entitats del municipi, a la Travessia La Tossa), i amb el Sopar Popular de Festa Major, que en aquesta ocasió va consistir en pa amb tomàquet, i pernil o formatge. La col·laboració dels voluntaris i voluntàries del grup “Viu la Festa” va ser cabdal en l’èxit d’una activitat que aplegar més de 300 persones, omplint tot l’espai previst per l’organització. En el mateix espai, pels volts de les 10 de la nit, es va celebrar l’acte de reconeixement a les pubilles de Montbui sortints: des del consistori es va voler retre un homenatge a les tres noies que han representat institucionalment al municipi durant l’últim any: la Pubilla Inma Espinar; la Primera Dama Meritxell Cots i la Segona Dama Anaïs Holgado. L’Alcalde Schummi Juárez, la regidora de Cultura, Festes i Gent Gran Sara Bergantiño i el regidor de Governació i Promoció Econòmica Jordi Bòria van ser els encarregats de fer els lliuraments de les respectives plaques, val-books i rams de flors a les noies. Val a dir que una representant del grup “Viu la Festa”, i qui fou Dama d’Honor ara fa dos anys, Marina Rovira, va explicar que “la festa del pubillatge enguany es troba en procés de replanteig, ja que es vol aconseguir adaptar aquesta figura als nous temps i també aconseguir que sigui el més participativa possible”.

Va finalitzar la jornada al Nucli Urbà amb un animat concert “revival” a càrrec del grup “Los hits de tu vida”.

El dissabte de Festa Major va començar amb una “Caminada Turística” de coneixement de l’entorn per La Tossa de Montbui. Més d’una trentena de participants van poder conèixer indrets de l’espai natural montbuienc com l’”Alzina Mil·lenària” o el “Turó de l’Onze”, en una activitat guiada per Conchi Rodríguez.

Paral·lelament  al Boulevard montbuienc es van organitzar de bon matí tallers per a la mainada, amb el grup d’esplai “Trenca l’Ou” i també hi va haver la col·laboració del Grup Candeler “X Cristian”, que va estar amb la seva paradeta de Polseres Candela davant l’Ajuntament, en una iniciativa solidària per recaptar fons per a l’Hospital Sant Joan de Déu.

A les 12 del migdia va començar a caminar l’espectacle cercavila de Tot Circ “Rodetes”. L’espectacular i divertit vehicle, amb el seu no menys divertit conductor, va recórrer la carretera de Valls i el Boulevard, amb festa, diversió i alegria per a grans i menuts.

I a partir de la una de la tarda, el vestíbul de Mont-Àgora va acollir un “Vermut popular de Festa Major”, on hi van participar un centenar de persones.

Les activitats festives van continuar al vespre amb una cercavila de foc, conduïda pel grup Mal Llamp d’Igualada. Després de recórrer el Boulevard fins a l’entrada del municipi i fer el camí a la inversa, l’entorn del Bou va acollir un espectacular ball de foc.

Ja al vespre, es va tornar a obrir l’espai de “Barres de Festa Major”, ubicat a tocar de MontMercat, a la Travessia La Tossa, i que seria un dels espais referents de la festa durant aquesta jornada, degut al gran èxit de la “Nit Jove de Festa Major”. Cal destacar especialment l’èxit aconseguit pel grup “Karaoke Band”, que va aconseguir que centenars de persones s’apleguessin durant hores a MontMercat, cantant, ballant i gaudint amb un format sempre participatiu com és el “karaoke”. També va ser un èxit el concert dels “Band The Cool”, que van omplir de ritmes MontMercat fins a la matinada. L’èxit rotund de la Nit Jove de Festa Major a MontMercat és, sens dubte, un dels titulars d’aquesta Festa Major. Cal destacar que durant la Nit Jove va estar ubicat a prop de MontMercat un “Punt Lila”, un espai d’assessorament i suport per actuar contra el sexisme en espais públics d'oci i de festes.

Paral·lelament, la Plaça de l’Ajuntament acolliria el Ball de Festa Major, amb l’orquestra Excellence. 

El diumenge 21 va començar amb una “MasterClass” de ball de gairebé 90 minuts, dirigida per Eva Copoví i Iveth Camus, aprofitant l’ombra de la pèrgola de MontMercat. Tot seguit es van organitzar activitats d’aigua i la tradicional “Festa de l’escuma” en el mateix espai. Un dinar de germanor sota la pèrgola de MontMercat va finalitzar les activitats matinals.

Els actes van continuar a partir de les sis de la tarda, amb la celebració d’una Marató de “Country” al Boulevard, organitzada per “Country Montbui”. A les set de la tarda a MontMercat es va organitzar l’activitat “Karaoke Kids, just abans del concert de “El último tributo” i dels focs artificials.

L’endemà dilluns 22 de juliol, dia festiu a Montbui, per tancar la Festa Major 2019 es va fer una projecció infantil a Mont-Àgora (150 espectadors, aproximadament, van veure la pel·lícula “Luis y los alienígenas”) i la festa va finalitzar definitivament amb les atraccions dels firaires plenes de gom a gom (el dilluns sempre són a preu reduït perquè es celebra el “Dia del Nen”).

Darrera actualització: 26.07.2019 | 10:08