Comunicat informatiu COVID-19 (divendres 20 de març)

Divendres, 20 de març de 2020 a les 00:00

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena insisteixen a respectar estrictament el confinament de cara al cap de setmana.

Les autoritatats agraeixen el suport de l’Hospital de Bellvitge a l’Hospital d’Igualada, anunciat avui pel Departament de Salut.

 

Aquest migdia els Alcaldes de la Conca, per veu de l'Alcalde d'Igualada Marc Castells, han fet una crida a la ciutadania de la Conca d’Òdena perquè se segueixin respectant les mesures de prevenció i confinament ara que arriba el cap de setmana. Les autoritats agraeixen als veïns i veïnes que estan complint els requeriments establerts per les autoritats sanitàries i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i han insistit que tothom es guiï per la informació
comunicada a través dels canals oficials.


En la compareixença diària per explicar la situació excepcional que viu la Conca d’Òdena, l’alcalde d’igualada ha explicat que ahir la situació va passar de ser “greu” a “molt greu”, ja que al final del dia es va comprovar, a través de les dades proporcionades pel Departament de Salut, que el nombre de víctimes ha augmentat considerablement a la ciutat. En aquest sentit, Castells adverteix que sembla que l’episodi continuarà en aquesta línia i durant els pròxims dies seguirà havent-hi un degoteig constant de víctimes. És per tot això, que els Alcaldes de la Conca insisteixen efusivament en la necessitat de complir les indicacions proporcionades tant per les autoritats municipals com pel departament de Salut i el departament d’Interior: seguir amb la disciplina de confinament evitant sortir al carrer, aplicar
una distància social, evitar qualsevol contacte amb la gent i complir les mesures d’higiene.


Els Alcaldes han volgut fer èmfasi en aquest missatge avui divendres, advertint a la ciutadania que “el virus no fa cap de setmana”. L’alcalde ha afirmat que “malgrat que som una ciutat i un país que no parem mai, aquest cap de setmana ens hem de mantenir aïllats per protegir-nos a nosaltres i al nostre entorn”. Castells també ha explicat que la Conca d’Òdena té una alta taxa de contagi comparada amb la resta del país i que poder-la combatre depèn del compliment
escrupolós del confinament i les indicacions de les autoritats.


En aquest sentit, per tal de garantir un cap de setmana en què es respectin les mesures establertes, els diferents cossos i forces de seguretat han ampliat la contundència de les sancions cap a les persones que no compleixin el requeriment solidari de confinament.  

Els consistoris de la zona confinada també han agraït l’anunci de la consellera Alba Verges respecte al suport que donarà l’Hospital de Bellvitge a l’Hospital d’Igualada, i han comunicat que esperen veure com es concreta aquesta ajuda en els propers dies. De la mateixa manera, Marc Castells ha enviat un agraïment “a les heroïnes i herois que estan treballant a l’Hospital d’Igualada que estan donant un servei públic exemplar en condicions molt complicades”, i ha insistit en la necessitat de rebre reforços de personal com de material tant per a l’Hospital d'Igualada com per a les residències de gent gran de la Conca d’Òdena que necessiten tot el suport.


Per altra banda, l’alcalde d’Igualada també ha informat que s’està treballant per poder disposar com més aviat millor de l’equipament sociosanitari ubicat a l’edifici de l’antiga Mútua Igualadina i que havia de ser una residència per a gent gran. Per això ha enviat un agraïment a tothom que està fent possible l’habilitació d’aquest equipament d’emergència: tant l’empresa propietària Healthcare Activos amb el senyor Jorge Warner al capdavant, que han facilitat la cessió de l’espai, com Aigua de Rigat que oferirà subministrament d’aigua o les empreses industrials Enel i Grup Parera que proporcionaran el subministrament elèctric.

Es tracta d’una mesura de prevenció i les autoritats esperen no haver de fer ús d’aquest equipament: “nosaltres som una administració local al servei dels ciutadans, hem de preveure tots els escenaris possibles amb agilitat i eficiència, i també amb l’esperança que no s’hagin de complir les pitjors previsions”.


Des de les autoritats locals  es demana la màxima solidaritat i generositat a la ciutadania per continuar amb el comportament exemplar de complir el que indiquen les autoritats per tal de protegir a tota la comunitat.

 

Informació del Departament de Salut sobre l'inici del brot de COVID-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari general de Salut Pública, Joan Guix, han explicat en roda de premsa aquest divendres que l’inici del brot de COVID-19 a Igualada va començar amb dues branques. Es va declarar un clúster familiar de 5 persones a qui se’ls diagnostica la malaltia i, posteriorment, el 28 de febrer va tenir lloc un dinar amb 80 assistents, molts d’ells professionals de l’Hospital d’Igualada. En aquest sentit, Guix ha manifestat que al dinar hi va assistir una persona del clúster familiar i per tant es va produir una contaminació. Per això hi ha dues branques: un grup d’infecció dintre del mateix hospital i un altre grup d’expansió comunitària. Les autoritats sanitàries van explicar que "en aquest dinar es va infectar molta gent i per tant molts vectors de transmissió ho han complicat tot".

 

Darrera actualització: 20.03.2020 | 15:16