Comunicat informatiu COVID-19 (dimecres 22 d'abril): Les dades de mortalitat de la Conca d’Òdena van a la baixa i donen un apunt a l’esperança

Dimecres, 22 d'abril de 2020 a les 16:00

Des del pic de mortalitat assolit fa quatre setmanes a la Conca, el nombre de víctimes ha anat reduint setmanalment

El Servei Català de la Salut ha dut a terme diferents actuacions per gestionar la situació de les residències del territori

Els alcaldes i alcaldesses han aprofitat per recordar a la ciutadania que enguany es celebrarà un Sant Jordi diferent, amb propostes telemàtiques per gaudir-lo des de casa

 

 

Aquest matí, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells com a portaveu dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, ha informat en roda de premsa sobre les dades de mortalitat de la Conca d’Òdena que, segons ha explicat, presenten una tendència esperançadora dins la gravetat de la situació. Les autoritats han afirmat que aquestes dades es comuniquen sota “l’exercici de transparència que hem fet des del primer dia”. Els alcaldes i alcaldesses han explicat que “fa quatre setmanes vam tenir el pic més alt de mortalitat a la Conca d’Òdena. Fent l’anàlisi de les darreres quatre setmanes veiem que aquestes dades de mortalitat han anat millorant molt”. A la Conca d’Òdena, entre el 23 i el 31 de març l'any passat hi va haver 18 morts i el 2020 n'hi ha hagut 90; entre l'1 i el 7 d'abril de 2019 hi va haver 9 morts, enguany hi ha hagut un total de 50; entre el 8 i el 14 d'abril, l’any passat hi va haver 15 morts, i el 2020 un total de 40 persones mortes. I entre el 15 i el 21 d’abril, l’any passat hi va haver 8 defuncions i aquest 2020 hi ha hagut 31 morts. Segons han informat els alcaldes i alcaldesses, “la progressió de la xifra de defuncions setmanals és molt esperançadora, tot i que encara estem parlant d’una mortalitat molt elevada”. En aquest sentit, han insistit en la conveniència de mantenir les mesures de prevenció i confinament amb el màxim rigor possible, que ja que, segons les dades, s’ha demostrat la seva efectivitat.

“Tot plegat s’afegeix a les bones notícies que ens arriben de l’hospital respecte al nombre d’ingressos a urgències, respecte al nombre de persones contagiades i també el personal sanitari que es va recuperant. Tot ens fa pensar que anem en la bona direcció” ha afegit Castells.

Per altra banda, pel que fa a la tramitació de les baixes dels treballadors que no van poder sortir de la Conca a causa del confinament, s'ha informat que aquesta setmana els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han intensificat encara més les gestions per desencallar el tema. Segons ha explicat Castells, s’han fet diverses reunions amb l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i sembla que en les properes hores la situació es podria resoldre. Tot i això, els alcaldes i alcaldeses han insistit a agilitzar els tràmits ja que “no podem esperar més a trobar una solució per aquest miler de persones afectades”. Tal i com ha recordat Castells,
la qüestió de les baixes pels treballadors afectats pel confinament ha estat una prioritat pels consistoris de la Conca des del primer dia.


La situació a les residències
Pel que fa a la situació de les residències de la comarca, els alcaldes i alcaldesses de la Conca han recordat un dia més que el 21 de març, els alcaldes del territori van demanar un pla de contingència a les autoritats superiors per aplicar a les residències i als equipaments sociosanitaris del territori. Alhora, des de l’Ajuntament d’Igualada s’han realitzat actuacions de desinfecció, lliurament de material i s’han fet tots els esforços possibles per gestionar la situació.

A més a més, el 8 d’abril es va sol·licitar al Departament de Salut suport hospitalari a les residències de la Conca d’Òdena. En resposta d’aquesta sol·licitud, el Servei Català de la Salut ha informat de les actuacions dutes a terme. En primer lloc, es realitza visita diària als residents per a control de símptomes, valorar aïllament i coordinar les actuacions sanitàries amb el personal dels centres per part de l’EAP Igualada Nord i un equip de facultatius i infermeria per a cadascun dels centres. També s’han sectoritzat per plantes les dues residències i s’hi ha fet higienitzacions. Als residents, se’ls han fet proves de PCR i s’ha subministrat oxigenoteràpia als residents, segons necessitat clínica.

El Servei Català de la Salut també ha afirmat que es va rebent material segons comandes i disponibilitat i pel que fa al personal intern se’ls va realitzant determinacions i se’ls va impartint sessions de formació. Alhora, s’han realitzat visites de l’equip de Salut Pública i Metges Sense Fronteres per revisar circuits, proposar millores i aconsellar accions. Així mateix, s’ha establert la coordinació dels equips d’atenció de les residències amb l’hospital per treballar criteris de trasllat. Des de les residències s’ha treballat i es treballa de forma conjunta amb l’hospital i es manté la comunicació constant per tal de fer el seguiment dels casos més greus i valorar de forma conjunta la millor actuació en cada cas.

Pel que fa als tests que es van reclamar també des del primer dia, des dels consistoris s’ha afirmat que segons la informació rebuda Salut ja els ha aplicat a la totalitat de les persones residents i que els està fent als treballadors. Tanmateix, des de la direcció dels centres es continua reclamant que s’administrin tests també al personal del SAD, servei d’atenció domiciliària, al qual encara no s’ha fet cap test.

Pel que fa al nombre de persones finades, l’alcalde d’Igualada ha proporcionat informació sobre la residència Pare Vilaseca, que és l’única residència de titularitat municipal, la resta són competència del departament de Salut i per tant l’Ajuntament no disposa de les dades. Segons ha recordat Castells, el 9 d’abril es va informar que entre el 19 de març i el 8 d'abril la residència va haver de lamentar la mort de 16 residents que tenien símptomes compatibles amb la Covid-19, però només una d'aquestes persones ha estat un cas que hagi estat confirmat amb un test PCR positiu. Avui, s’han pogut actualitzar aquestes dades. Entre el 19 de març i el 20 d’abril, la residència va haver de lamentar la mort de 30 residents que tenien símptomes compatibles amb la Covid-19, dels quals 11 han estat
confirmats amb un test PCR positiu.

Els alcaldes i alcaldesses han aprofitat per recordar a la ciutadania que enguany es celebrarà un Sant Jordi diferent, amb propostes telemàtiques per gaudir-lo des de casa. També han aconsellat a la ciutadania que faci les compres de llibres i roses a través dels canals de venda no presencials dels comerços de proximitat.

Les autoritats han explicat que es preveu que demà es restableixi el servei de FGC entre Igualada i Martorell, afectat des d'ahir per una esllavissada. Avui s'ha habilitat un servei d'autobus, que connecta Igualada i Martorell, i viceversa.

 

Darrera actualització: 22.04.2020 | 17:29