Comunicat informatiu COVID-19 (dimecres 18 de març): Els alcaldes de la Conca demanen a Treball garantir la prestació als treballadors afectats pel confinament

Dimecres, 18 de març de 2020 a les 00:00

Els alcaldes de la Conca d'Òdena demanen a Treball garantir la prestació als treballadors afectats pel confinament  

Exigeixen a l'Estat que reconsideri posar un annex al decret que garanteixi a les empreses els ajuts des de dijous 
A la Conca d’Òdena hi ha uns 16.000 treballadors i uns 4.000 autònoms 
L’alcalde d’Igualada denuncia que 4.000 mascaretes destinades a l’Hospital d’Igualada es troben retingudes a Madrid a l’espera d’una autorització per ser enviades 

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha demanat al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que aclareixi la situació laboral en què es troben les persones confinades a la conca d'Òdena. Castells ha comparegut aquest matí en roda de premsa amb la presència telemàtica de la resta d'alcaldes de les localitats veïnes - L'alcaldes de Montbui Jesus Miguel Juárez, l'alcaldessa d'Òdena, Maria Sayavera; l'alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, Joan Serra, alcalde de Castellolí i David Sánchez, batlle de Jorba-.. 

Els Alcaldes de la Conca d'Òdena, amb Castells com a portaveu, han exigit instruccions clares en aquest aspecte, ja que els treballadors infectats i aïllats tenen assegurada la baixa per incapacitat laboral temporal, no així els confinats. "Tots aquells treballadors i treballadores confinats no tenen garantia d'aquesta prestació", ha dit Castells, i ha afirmat que el 80% de les trucades i missatges que estan rebent els telèfons d'atenció ciutadana són sobre aquest tema. "Exigim a la Generalitat instruccions clares en aquest aspecte", ha afegit l'alcalde igualadí.

A la Conca d'Òdena hi ha uns 16.000 treballadors i uns 4.000 autònoms, per això els alcaldes dels municipis confinats demanen "que s'autoritzi que aquests treballadors tinguin accés a la baixa, que siguin respectats els seus drets. Hem de donar resposta als drets dels nostres treballadors i treballadores". També en l'àmbit laboral, els alcaldes reconeixen que ja els consta que està haventhi ERTO en empreses de la zona confinada. En aquest sentit, els Alcaldes demanen "retroactivitat per a la conca d'Òdena, que estem confinats des de dijous. Que l'Estat reconsideri posar un annex al Reial Decret perquè les empreses de la conca d'Òdena puguin afegir-se als ERTOs de manera retroactiva. Si no, estarem en estat de debilitat per a les nostres empreses"

Així mateix, l'alcalde d'Igualada, en nom dels Alcaldes de la Conca, ha volgut explicar una "situació que ens aboca a la perplexitat", i és que hi ha una comanda de "4.000 mascaretes han estat aturades a Madrid i estan pendent d'algun tràmit o inspector que autoritzi l'arribada d'aquest material necessari a l'Hospital d'Igualada. Demanem que no es bloquegi cap partida de material cap a les institucions sanitàries de la conca d'Òdena", ha reclamat Castells. 
"Sol·licito, demano responsabilitat a totes les administracions i que siguin immediatament enviades aquestes mascaretes", ha afegit. 


L'alcalde igualadí ha actualitzat també les xifres de pacients infectats per coronavirus a l'hospital igualadí: "76 pacients per coronavirus, 3 de les quals són personal sanitari. Hi ha dues persones a l’UCI i una a planta; 67 sanitaris d’Igualada han donat positiu per coronavirus". Castels, en nom de tots els Alcaldes, ha volgut desitjar "una rapida recuperació en un moment tan complicat" i ha advertit que "preveiem que els positius s'incrementin, en aquests moments tenim 100 analítiques de PCR pendents de ser retornades".

L'Alcalde d'Igualada ha explicat, així mateix, que en aquests moments tots els difunts son traslladats en bosses hermètiques sense juntes. Seguidament, les persones difuntes són "incinerades o enterrades sense velatori, segons indica el departament de Sanitat. Lamentem la incomoditat que això suposa , però tenim l'obligació de mantenir les mesures sanitàries. Demanem comprensió a la població", ha dit. 

En la mateixa línia, Castells ha afirmat que en les residències de gent gran "s'està fent tot el que toca, avui hem hagut de demanar material de reforç a l'Hospital d'Igualada. Demanem que s'abasteixin canals de protecció per a tots els col·lectius de risc. Manca material de cara al futur. Demanem a les administracions que enviïn aquest material a les institucions sanitàries". Els Alcaldes han advertit, tanmateix, sobre les notícies falses que corren aquests dies per les xarxes socials: "Estan corrent missatges virals per Whatsapp falsos, demanem que tothom es guiï per canals oficials dels ajuntaments de la conca d'Òdena i del Departament de Salut". El missatge que diu que "tothom tanqui les finestres perquè un avió militar fumigarà la ciutat és fals, demano a la gent que aturi aquests missatges, demano que hi hagi responsabilitat a les xarxes", ha sentenciat. 

En la mateixa compareixença, també s'ha explicat que els alcaldes de la conca s'han posat en contacte amb el Departament d'Agricultura per demanar reforç d'agents forestals: "2 camions i 2 pickups de reforç acudiran per fer la desinfecció de les nostres ciutats". Castells ha agraït a la conselleria la predisposició. 

L'alcalde d'Igualada també ha explicat que "estan entrant sense problemes els camions que abasteixen el banc d'aliments". Alhora, també ha denunciat "s'ha decretat que tothom qui tingui un animal de companyia pot sortir a passejar, però no el pot treure tot el dia. Estem en una situació complicada. Hem de complir les normes d'higiene i de confinament"
 

Tasques de desinfecció dels carrers per combatre el virus

Els equips d'aigua del servei de neteja viària de l'Ajuntament de Montbui treballen en la desinfecció dels carrers per minimitzar la propagació del coronavirus. Ho fan utilitzant desinfectants homologats i seguint els protocols establerts. 

 

Funcionament normal del Banc dels Aliments

Des de l'Ajuntament de Montbui us recordem que la distribució d'aliments del Banc dels Aliments es farà amb total normalitat aquest dijous. Les persones-famílies usuàries d'aquest servei han d'anar a aquest servei a l'hora que tinguin assignada.

Darrera actualització: 18.03.2020 | 16:23