Comunicat informatiu COVID-19 (dijous 26 de març): Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena demanen 70.000 tests ràpids per a tota la població

Dijous, 26 de març de 2020 a les 00:00

La petició dels consistoris, destinada a determinar l’abast del contagi i prendre les mesures pertinents, està recolzada per l’epidemiòleg Dr.Trilla i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Dr. Jaume Padrós.

Els Alcaldes exigeixen “responsabilitat i celeritat” a les administracions i aportar “mesures excepcionals per la situació excepcional” de la Conca d’Òdena, on s’estan registrant dades molt greus de mortalitat i contagis.

L’Hospital d’Igualada va procedir ahir a la primera extubació a un pacient que fins ara requeria suport respiratori i que se li ha pogut retirar gràcies a millores en la seva condició. 

Després de l’anunci d’ahir sobre petició de la Generalitat d’endurir les mesures de confinament a la Conca d’Òdena i la resposta negativa del govern central, l’alcalde d'Igualada, Marc Castells, en representació dels Alcaldes de la Conca, ha fet una crida a les administracions superiors i els ha exigit “que actuïn amb responsabilitat i prenguin com a exemple la responsabilitat i solidaritat dels ciutadans i ciutadanes de la Conca d’Òdena que han complert amb les mesures i prevencions des del primer dia”. En aquest sentit, respecte a les condicions del confinament, Castells ha afirmat que “estem en la mateixa situació que fa 15 dies, fins a nova ordre”. Segons Castells, "aquesta responsabilitat de les administracions inclou resoldre la situació dels treballadors i treballadores residents a la Conca d’Òdena que no poden accedir al seu centre de treball fora de la zona confinada". Els alcaldes apunten que “és inadmissible, que després de 15 dies de confinament encara no hi hagi resposta a aquesta demanda ni cap solució per garantir els drets laborals de més de 8.000 persones del territori”. Aquesta mesura es va demanar a través d’una resolució de la Generalitat de Catalunya i encara està pendent de rebre l’autorització pertinent per part del govern central. Davant d’aquesta situació, els alcaldes de la Conca d’Òdena demanen celeritat, agilitat i responsabilitat. Els Alcaldes reiteren que “en aquests moments, cal decisions ràpides, clares i eficients, i actuacions coordinades com les que estem duent a terme des dels ajuntaments de la Conca, que estem fent i farem tots els esforços per protegir el bé comú i la salut de la nostra ciutadania”. El batlle ha exigit a la resta d’administracions que facin el mateix i treballin conjuntament. 

Per altra banda, els Alcaldes de la Conca han recordat que les darreres dades proporcionades pel Departament de Salut pel que fa a víctimes i contagis a la Conca d’Òdena, són d’extrema gravetat. En conseqüència, l’alcalde d'Igualada Marc Castells va contactar amb l’epidemiòleg Dr. Trilla i amb el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Dr. Padrós, per consultar les millors mesures per gestionar la greu situació. Els dos reconeguts doctors han estat d’acord amb la decisió dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, que han demanat per escrit i formalment a les administracions 70.000 testos ràpids del COVID-19 per determinar el nivell de contagi al territori i poder ser més eficaços en la resposta, aïllar les persones que siguin positives per contagi i poder contenir definitivament el brot.

Els Alcaldes apunten que “tal com ha anunciat la Generalitat, estem en una zona on la mortalitat és molt alta, estem en una situació excepcional i per tant requerim mesures excepcionals per poder protegir la població i garantir la remissió dels contagis”. També han enviat un missatge de prudència a la ciutadania i han insistit que s’extremin les mesures de prevenció, higiene màxima i aïllament social, per tal de contribuir a la remissió dels contagis. Malgrat la gravetat de la situació, però, els Alcaldes han volgut donar un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que des del primer dia del confinament, els serveis essencials d’alimentació, farmàcies i serveis mèdics, funcionen amb normalitat i així es preveu que continuï. A més a més, els alcaldes han volgut enviar també un missatge d’esperança i ha explicat que a l’Hospital d’Igualada ahir va haver-hi el primer cas d’extubat, una persona que havia requerit suport respiratori i que ahir ja se li va poder retirar per millores en la seva condició. En aquesta línia, Castells ha afirmat que “la situació és greu però ens en sortirem” i ha demanat a la ciutadania que “agafi confiança amb les administracions més responsables i properes, que són les municipals”

Darrera actualització: 26.03.2020 | 16:58