Finalitza la primera fase informativa del procés participatiu del PDUAECO

Dijous, 30 de juliol de 2020 a les 00:50

El passat dijous 23 de juliol va tenir lloc l’última sessió de sessió de debat en el marc de la primera etapa del Procés participatiu del Pla director urbanístic d'activitat econòmica de la Conca d’ Òdena (PDUAECO), que impulsa la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. Aquesta primera etapa ha estat concebuda com a fase informativa i, en aquest sentit, ha tingut com a objectiu exposar a la ciutadania els diferents àmbits referents al PDUAECO i els potencials del territori, així com models econòmics d’èxit i bones pràctiques. Alhora, aquesta primera fase també ha perseguit la recollida de propostes, dubtes i reflexions de la ciutadania per tal que els tècnics del PDUAECO ho puguin incorporar a la proposta. En aquest sentit, des de principis de mes s’han celebrat quatre sessions, obertes a tothom, amb la participació d’experts i representants del territori que han debatut diferents eixos temàtics en relació amb el model econòmic, social i territorial de la Conca d’ Òdena i el propi PDUAECO.

A la primera sessió, que va tenir lloc el 2 de juliol, el subdirector General d’Acció Territorial de la Generalitat de Catalunya, Josep Armengol i el director tècnic de la Llena, consultoria de serveis i projectes ambientals, Ramon Queral, van presentar el document d’avanç del PDUAECO una xerrada introductòria centrada en presentar la proposta del PDUAE i les conclusions de l’informe ambiental, entre d’altres. A la segona sessió, el director de l’INCASOL, Albert Civit i el subdirector general de Política Industrial, Jordi Carbonell, van aprofundir en les alternatives de model econòmic territorial i temes industrials i de sòl que es recullen al PDUAE i que cal tenir en compte en projectes de desenvolupament d’activitat econòmica en un territori com la Conca d’ Òdena.

Per altra banda, el dijous 16 de juliol es va celebrar el tercer debat, a càrrec de representants d’UGT i COOO, on es va recollir la visió específica sobre la situació del mercat de treball i les necessitats laborals del territori. Finalment, l’última sessió celebrada el passat dijous va comptar amb la participació de diferents representants d’entitats del territori (Per la Conca, Unió de Pagesos, TIC Anoia i Unió Empresarial Anoia) que van contraposar visions pel que fa als reptes i valors actuals de la Conca, l’avanç del propi PDUAE, la valoració dels possibles impactes en el mercat de treball i el territori i els diferents criteris o models de desenvolupament.

A causa de la situació generada per la covid-19, les sessions s'han hagut d’ajustar a les circumstàncies i adaptar-se a formats telemàtics. Per aquest motiu, els debats s’han celebrat en directe a través del canal de YouTube de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’ Òdena i els participants han pogut aportar reflexions al debat i adreçar preguntes als ponents a través del xat durant la sessió. A més a més, a la pàgina web participa.gencat.cat/processes/PDUAECOConcaOdena s’ha habilitat un espai per recollir totes aquelles propostes i comentaris que la ciutadania vulgui aportar en relació al PDUAECO. En aquest sentit, a la web s’han recollit, de moment, un total de 46 propostes. Al mateix web de participa.gencat.cat , es pot seguir enviant propostes.

També es poden recuperar les sessions de debat celebrades durant aquest mes de juliol al canal de YouTube de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’ Òdena. A dia d’avui les quatre sessions acumulen més de 850 visualitzacions i van participar al debat virtual al xat de YouTube prop de 75 persones i entitats diferents. En aquests debats amb experts es van traslladar prop de 30 preguntes als ponents.

El procés participatiu del PDU d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena es reprendrà al mes de setembre amb la celebració de tallers participatius en els quals es parlarà sobre el model econòmic i es debatrà en profunditat entorn les diferents alternatives d’implantació territorial plantejades al PDUAECO, tenint en compte diferents factors com la diversificació sectorial, el tipus d’activitat, la capacitat d’acollida del territori, la demanda d’empreses o la situació del mercat laboral, entre d’altres. Serà una nova oportunitat per recollir la veu i l’opinió de la ciutadania.

Amb aquests tallers, previsiblement de format també virtual, es culminarà la fase inicial del procés participatiu que s’emmarca en la fase d’avaluació del document d’avanç del PDUAECO que culminarà amb la presentació de l’aprovació inicial i es farà un retorn a la ciutadania del procés participatiu. Després de l’aprovació inicial la ciutadania podrà fer al·legacions que es recolliran al document d’aprovació provisional, previ a l’aprovació definitiva. Es tracta d’un procés que s’allargarà fins al 2021.

Des de la Direcció General de Participació de la Generalitat de Catalunya, qui vehicula i lidera el procés participatiu, s'ha explicat que es recolliran totes les propostes que faci la ciutadania i s’analitzaran cas a cas. Més endavant, s’informarà de quines de les aportacions s’hauran incorporat al PDUAECO i els motius de la seva inclusió, així com es raonaran els motius d’aquelles aportacions no incloses.

Tant les sessions de debat amb experts com els tallers o la resta d'acció del procés participatiu, tenen com a objectiu recollir les necessitats i sensibilitats del conjunt de la ciutadania i els diferents agents socioeconòmics per tal d’enriquir el Pla Director. El procés participatiu vol donar l’oportunitat a tothom de participar des d’una posició informada i, en aquest sentit, s’han plantejat les sessions de debat amb persones expertes que coneixen el territori en els seus diferents àmbits: econòmic, laboral, ambiental, agrícola, etc.

El PDUAECO, impulsat amb el consens dels set Ajuntaments de la Conca d’ Òdena, és una oportunitat per a reactivar l'economia de la Conca d’ Òdena, per atraure inversions, oportunitats i coneixement, és un instrument estratègic per al progrés i la generació de llocs de treball a la Conca d’ Òdena.

Darrera actualització: 30.07.2020 | 12:32